Poruka iz Srbije za Handkea: Čestitam na Nobelu, nemoj opet da te naši nasamare

Vijesti 11. okt 201916:19 > 16:20
REUTERS/Christian Hartmann

Može li se književno djelo Petera Handkea odvojiti od njegovog političkog djelovanja. I kakvu poruku svijetu šalje Odbor za dodjelu Nobelove nagrade dajući ju čovjeku koji je negirao genocid u Srebrenici?

Naš svijet je povremeno šizofren. Što bi moglo taj osjećaj bolje ilustrirati od onoga dana kad jedna žena koja potječe s Balkana i živi u Njemačkoj čita vijesti o antisemitskom desnoradikalnom terorističkom napadu u Halleu i onda – usred svih tih loših slutnji, koje doživljava kao déjà vu – dozna za odluku Odbora za dodjelu Nobelove nagrade?

Odbor je zahvaljujući kampanji MeToo otkrio sukob interesa i slučajeve korupcije koji kod ove jugoistočnoeuropljanke također izazivaju razne déjà vuje. Za 2018. godinu nije dodijeljena Nagrada, a sad je dana poljskoj autorici Olgi Tokarczuk. U medijima na njemačkom jeziku nju se odmah slavi zbog njezinoga kritičnog držanja prema poljskom nacionalizmu. A Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu ide – Peteru Handkeu! O njemu se odmah kaže da se mora odvojeno promatrati ono estetsko od onog političkog, ono političko nije presudno za dodjelu Nobelove nagrade za književnost. Dakle, ono što je kod Tokarczuk značajno, kod Handkea nije?

Do večeri se pojavljuje puno uzrujanih reakcija. Otvaraju se ponovo stari sukobi. Dok brojni Bošnjaci u ovoj odluci vide vrijeđanje mrtvih iz Srebrenice, a brojni Albanci s Kosova se s njima solidariziraju, za jedne Hrvate je „Handkeovo djelo veliko, ali…”, a drugi kažu „on je četnik”, treći prozivaju “Ne govorite o njemu ako ga niste čitali!” Kao: Oni su iščitali svih onih x tisuća stranica njegovog opusa. Brojni Srbi – barem ako se pogleda postove na internetu – osjećaju da ih je svijet konačno razumio, ali i među njima se razvijaju oštri virtualni verbalni sukobi. Autor Dejan Tiago Stanković piše na svom Facebook profilu: “Poštovani Handke, čestitam ti na Nobelovoj nagradi, kapiram da su Šveđani dobro promislili kad su ti je davali, a mi smo dobri ljudi, još ćemo da ti oprostimo što te je nasamario Milošević pa si pomislio da je dobar čovjek. On je nama svima ozbiljno zagovnao život i silan je narod u smrt otjerao, ali hrišćanski je praštati, oprostićemo i mi tebi što si ispao nečovjek. Nadam se da si nešto naučio iz toga, nemoj, ‘leba ti, ponovo da nasjedneš pa ovaj šljam da te dovodi ovamo da te vode kao bijelu mečku po Srbiji, da te prave na budalu i da od tebe prave maskotu svog nepismenog režima. Nema za tim potrebe. A probaće, vjeruj mi.”

Oduševljenje srpskim nacionalistima

Ovo je dan pun uznemirujućih tekstova. “Atentator iz Hallea ugledao se u Norvežanina Andersa Breivika i atentat u Christchurchu na Novom Zelandu”, kaže sigurnosni stručnjak Peter Neumann na Deutschlandfunku. “Mogao bi nastati val onih koji to oponašaju”, kaže on, a žena s Balkana čita i ne može se oteti slobodnoj asocijaciji, koja ju počinje mučiti: Već ranije je čitala da su se masovne ubojice Breivik i Tarrant oduševljavali srpskim nacionalistima. No to je radio i Peter Handke. S druge strane, silni ljubitelji lijepe književnosti upravo naglašavaju u svim forumima i na svim portalima: nagrađuje se književnika, a ne političara. Naglašavaju njegove zasluge za literaturu. Žena s Balkana vadi Handekove knjige iz regala, lista ih, surfa po internetu, uočava tu stalnu gestu pobune – protiv navodnog mainstreama, protiv političke korektnosti, uočava stalno pomicanje granica, drske izjave ubačene u javni prostor, često potom relativizirane, ponekad povučene.

Opširnije na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad