Iznajmljivanje stanova u Sarajevu i do 1.000 maraka mjesečno

Vijesti 11. okt 201917:07 > 13. okt 2019 12:35
N1

Biti podstanar u glavom gradu Bosne i Hercegovine nosi niz problema, a mnogo troškova. Problemi su uglavnom sa stanodavcima, jer od podstanara se očekuje da pored isplate stanarina i čuvaju stanove, odnosno namještaj u istima. Cijena najma prosječnog dvosobnog stana u Sarajevu je rijetko ispod 500 KM, a uz dodatne troškove komunalija i prehrane, trošak života je skoro 1.000 maraka. Uprkos ovoj statisici, stručnjaci za nekretnine tvrde da su cijene izdavanja stanova sve niže. Podstanari tvrde - jako je skupo.

Kada je odlučila doći u Sarajevo, morala je pronaći stan za život. Hana Spahić je bila podstanar u Sarajevu, a onda se u stan doselila cijela porodica vlasnika. Osam mjeseci je živjela sa cijelom porodicom, iako tako nije bilo dogovoreno.

“Kada sam ja trebala da ustanem da jedem, morala sam da prođem kroz dnevni boravak, gdje su oni spavali, boravili non stop, trebala sam da jedem tu, da pogledam televiziju, ali mi to nije bilo u mogućnosti”, kazala je ona.

Studentica je u Sarajevu, rekla je da je za ovu populaciju lokacija stana važna, jer su studenti uglavnom pješaci ili korisnici javnog prevoza. Pored lokacije, važna je i cijena.

“Gužva je u Sarajevu, treba rano ustati, doći do fakulteta, do prodavnice, bitno mi je da je sve pri ruci. Ja sam našla jako minimalan stan, sa dvije sobe, gdje živimo ja i cimerka i mene ukupno sve dođe i hrana i smještaj jedno 600 maraka”, rekla Spahić.

Tarik Alić je prije nekoliko godina iz Goražda preselio u Sarajevo. Prvo fakultet, a sada posao. Podstanar je, svakog mjeseca plaća stanarinu, režije i troškove hrane. Za sve to, potrebno je mnogo novca.

“Od 500 do nekih 650 maraka, za neko veoma minimalno mizerno, da se preživi”, istakao je.

Najviše novca se potroši na grijanje, najmanje stotinu maraka. Tarik kaže da od smještaja ne traži mnogo, bitno mu je da ima gdje prenoćiti. Pojedini stanodavci su nesigurni i često kontrolišu stan i podstanare.

“Bitan je samo osmijeh i način komunikacije sa takvim osobama. Imam jednu takvu gazdaricu, uvijek pita je li sve uredu, mogu li da pogledam, ja uvijek – teta Nado, uvijek možete sve da pogledate, Vaš je stan, ako Vam nešto smeta, recite, popravićemo”, objasnio je Alić.

A u mnogim stanovima se dosta toga treba popraviti. U agencijama za nekretnine tvrde da se sve češće izdaju neuslovni stanovi. U Sarajevu se uglavnom traže stanovi veličine oko 50 kvadratnih metara.

“Pedeset kvadrata, to su najobičniji dvosobni stanovi za pojedince ili parove, tu govorimo o nekih 500 do 800 maraka, može možda i malo niže, ali to je oko 500, ako je malo bolje sređeno ide i do 800 maraka, a ako je to super sređeno, može ići i do 1.000 maraka”, tvrdi Timur Babić iz Agencije za nekretnine Sarajevo.

Bez obzira na ove cijene, u agencijama tvrde da su cijene izdavanja stanova sve niže. Podstanari i dalje traže mir, stanodavce koji neće svaki dan kucati na vrata i blizinu stanica javnog prevoza ili parking.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad