Kulminacija urbicida: LED ekran na građevinama u Ferhadiji

Vijesti 11. okt 201918:24 > 20:47
N1

Primjeri uzurpacije, privatizacije, politizacije javnog prostora brojni su u gradovima u Bosni i Hercegovini. Izostanak brige o identitetu grada, estetici zaštićenih lokacija i očuvanju kulturno historijskog nasljeđa doživjelo je kulminaciju u Sarajevu, postavljanjem LED displayja u Ferhadiji, između dvije građevine iz austrougarskog perioda.

Neoklasicizam i secesija u arhitekturi Sarajeva, građevine koje su obilježja perioda s kraja 19. i početka 20. vijeka, i sjaje nekim posebnim gospodstvom i otmjenošću. Između njih jedan od simbola modernog doba, blještavi LED display – metalnim šipkama zabijenim u neprocjenjive i sada oštećene fasade, simbol današnje bahatosti onih koji odlučuju i o sadašnjosti i o budućnosti i o svemu vrijednom što nam je ostavljeno na čuvanje iz prošlosti.

– “Mislim da ovo nije lijepo”;
– “Vrlo neprofesionalno”;
– “Za mene je ovo ruglo. Nije im ovo trebalo na ovakve građavine stavljati”;
– “Meni je ovo ko Njujork, ja bih još par komada stavio da blješti sve”;
– “Nije jedini nesklad u Sarajevu. Ružno i nije mu mjesto tu”;
– “Puno je vrijednija ova zgrada nego ovaj portal”, neka su od razmišljanja građana koji nisu krili negodovanje.

Ferhadija ima status zaštićenog i evidentiranog dobra, koje obavezuje na primjenu odredbi Zakona o zaštiti kulturne baštine. Ili ipak ne obavezuje?

“Gabarit pozicija, materijalizacija, konstrukcija displeja ugrožava javni prostor između objekata. I narušava tehničke karakteristike odnosno fasade koje pripadaju austrugarskom nasljeđu u samoj gradskoj jezgri”, kazala je Nermina Zagora, arhitektica.

U opštini Stari Grad tražili smo objašnjenje urbicida, rečeno nam je da izjave niko ne može dati bez odobrenja načelnika, a načelnik Ibrahim Hadžibajrić se nije javljao na telefon. Ipak, vidjeli smo ga dok smo šetali Ferhadijom i Baščaršijom, nenamjerno je upadao u kadar turistima koji su fotografisali, jer i njegov lik dio je estetike područja koja su zaštićena kulturna baština Sarajeva. Tu činjenicu nedavno je komentarisao:

Hadžibajrić: Neko će u klin neko će u ploču.
N1: Biste li razmotrili razmišljanja ljudi da ste, kao da ste vlasnik opštine stavili svoju fotografiju. Zamislite da sad ima Abdulah Skaka, da svako ima svoju fotografiju…
Hadžibajrić: Abdulah bi mogao na grad Sarajevo da stavi što se toga tiče, ispred ovoga.

U Bosni i Hercegovini običaj je da domaćini okače na kapiju slične rekvizite sa natpisom “dobro došli dragi gosti”, kada žene sinove ili udaju kćeri, ali i da srede avlije i dvorišta. S obzirom na to koliko se domaćinski osjeća načelnik opštine Stari Grad, možda bi trebao razmisliti i o popravci ulica, fasada, ubrzavanju infrastrukturnih radova, uklanjanju nefunkcionalnih objekata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad