Nova ubistva u BiH, a nisu riješena ni ona stara

Vijesti 12. okt 201917:22 > 17:29
N1

Tmurno sarajevsko jutro. Brojna policijska vozila od ranih jutarnjih sati su na terenu. Žutom policijskom trakom ograđen je veći dio pijace Heco. Ubijena je 25-godišnjakinja ispred obližnjeg restorana.

Dežurni tužilac, vještaci medicinske struke, hemijske struke – satima prikupljaju dokaze. U međuvremnu satima traju i saslušanja mogućih svjedoka ili osumnjičenih.

Utvrđeno je da je riječ o ubistvu ženske osobe koja je rođena 1994. godine. Dvije osobe koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom lišene su slobode i nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS biće odlučeno da li će biti predate u nadležnost Tužilaštva KS“, izjavila je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Nekolicina radnika koja je došla jutros na pijacu – u šoku. I u neznanju. Štandovi, iako puni artikala, bez mušterija.

“Ja ne znam šta se desilo, došla sam jutros u pola osam, i ovako je sve bilo kao što i vi vidite”. – Je li vam ovo sad uteče na posao? “Pa jeste, ovo je moj štand ograđen trakom ne daju mi tamo prići”. – Koliko ste na gubitku? “Pa ne znam. Subotom inače najviše ljudi dolazi da kupuje”, kazala nam je jedna prodavačica.

Krajem prošlog mjeseca – u sarajevskom naselju Dobrinja, u beživotnom stanju pronađena je i pripadnica Granične policije BiH Irma Forić. Za ubistvo je osumnjičen Senad Basarić, koji se trenutno nalazi u pritvoru. Krajem augusta, nemile scene i u naselju Vojničko Polje. Ubijen Ronald Osmanović. Imao 21 godinu. Osumnjičeni su dvojica maloljetnika. Jučer u Tuzli, muž ubio ženu. Potom se sam ubio, pri čemu je ranio i dijete. Panika i u Hercegovini. Ubijen ugostitelj Nino Ivanković. Osumnjičena Sunita Hindić, nakon kratkotrajnog bjekstva, je uhapšena. Mještanin sela u blizini Bileće ubio jednog od migranata koji mu je ušao u kući. Na koncu tragična i misteriozna smrt maloljetnice Lane Bijedić. Oglasio se ministar pravde BiH.

Treba potaknuti sudove i ohrabriti ih da izriču veće kazne kako bi se počinitelji odvratili od činjenja kaznenog djela. Ako već govorimo narodski, vrlo često se može reći ja ću iz zatvora ikad, on iz zemlje nikad. Mislim da mi trebamo zaustaviti takva promišljanja i da BiH ne treba biti nikakav ‘eldorado’ za bilo kakve kriminalce“, kazao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Stoga je Ministarstvo pravde BiH iniciralo osnivanje radne grupe u kojoj su predstavnici entitetskih ministarstava. Krivični zakon mora propisivati strožije kazne u navedenim slučajevima.

Mi nismo jučer rekli da one moraju biti doživotne, ovolike ili onolike, smrtne, jer imali smo nedavno odluku Ustavnog suda vezano za RS, dali smo samo inicijativu našim članovima u radnoj grupi“, naveo je Grubeša.

Sociolog Esad Bajtal navodi da “živimo u vremenu kada se zločin slavi kao junaštvo. Zločinac je junak, a žrtva krivac. Jer sistem godinama ponižava građane. Unezvijereni su egzistencijalnim problemima, odsustvom budućnosti, sigurnosti”.

Niste zaštićeni, država ne sudi one koji su počinili tako nešto, ubijete pješaka na zelenom, suđenje traje godinama, počinite raznorazne zločine, ubiju vam dijete pitate zašto i ko ga je ubio, pozivaju vas na informativni razgovor. U takvoj atmosferi u takvom ambijentu nije čudo da nam se događa ovo što nam se događa, da ubistvo, da je smrt postala naša svakodnevnica“, istakao je Esad Bajtal, sociolog.

Učestalo se dešavaju nova, a da nisu rješena neka stara ubistva. Tako porodice Memić i Dragičević još uvijek kažu, čekaju istinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad