Uspješno okončana cjelodnevna drama: Medvjed spašen iz zamke krivolovaca

Vijesti 15. okt 201911:36 > 11:41
Podijeli:
Izvor: Glas Srpske

Interventni tim, koji čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Lovačkog saveza RS i veterinari, jučer je na teritoriji Kneževa uspješno završio akciju spašavanja medvjeda koji se zapetljao u zamku krivolovaca, tako što je zvijer uspavao puškom za uspavljivanje.

Ljudi nečistih namjera ipak nisu uspjeli da sprovedu svoju zamisao do kraja, jer su mještani primijetili uplašenu zvijer i pozvali nadležne institucije, a interventni tim je u rekordnom roku stigao na mjesto događaja i spasao medvjeda, piše Glas Srpske.

Prema riječima upravnika Šumskog gazdinstva “Čemernica” Dositeja Dode medvjed se cijelu noć borio sa sajlom u koju je uhvaćen, kidao ju je pokušavajući da se oslobodi te je zbog toga bio vidno izmoren i iscrpljen.

“Medvjeda je zatekla mještanka koja je ujutro krenula na posao. Ne nadajući se takvom prizoru prišla mu je veoma blizu, skoro metar od zamke. Medvjed je bio privezan zadnjom nogom za sajlu i kada je primijetio ženu uspravio se, što ju je prestrašilo i veoma potreslo”, kazao je Dodo i dodao da je mještanka potom otišla u bolnicu, te da nikome nije svejedno zbog ovog događaja.

On je istakao da na području Šumskog gazdinstva i opštine ima medvjeda, te da je proljetos ova životinja napravila štetu kada je rastrgla šest svinja.

“Nije riječ o istom medvjedu, ovaj koji je uhvaćen dosta je manji. Ovo je njihovo stanište, a u nedostatku hrane u prirodi, s obzirom na to da nije rodilo ni voće ni žir, životinja je prinuđena da ulazi u dvorišta i uzima krompir, mrkvu i stoku”, kazao je Dodo.

On je naglasio da je njegova obaveza da obezbjeđuje hranu za medvjede, te da ima čeku za hranjenje.

“Problem je što su se mještani žalili i tražili da ne ostavljam hranu u čeki, tako da sam od marta prestao da je iznosim. Budući da medvjedi nemaju hrane ni u prirodi, ni u čeki gladni su i prinuđeni da napadaju”, kazao je Dodo.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kazao je da je nakon dojave čuvara iz Šumskog gazdinstva ministarstvo donijelo odluku o aktiviranju mobilnog tima, odnosno tima za intervencije, kojim je iz Foče upravljao Bojan Paprica.

“Medvjed je uspavan i nadamo se da će preživjeti. Nakon uspavljivanja veterinari bi trebalo da pregledaju životinju i ustanove da li joj je noga povrijeđena i u kojoj mjeri. Primiće antibiotike protiv sepse i biće odvezan sa sajle. Nadamo se da će uspjeti da ga probude i da će ga pustiti u njegovo stanište”, rekao je Minić i dodao da su iz bezbjednosnih razloga tokom jučerašnje akcije angažovali policiju da obezbjeđuje mjesto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad