Bosna i Hercegovina – obećana zemlja za političare

Vijesti 15. okt 201918:26 > 19:11
N1

Zamislite da živite u zemlji u kojoj svaku minutu nerada naplatite 2.800 KM. Da su vam plata, i topli obrok, regres, redovni svakog mjesaca, a svoje radno mjesto i ne vidite. Da vas vozaju plaćeni vozači, da imate osigurane dnevnice i putne troškove, ogromne iznose za telefon, a da pritiom niste uradili tog mjesac ništa što je u opisu vašeg radnog mjesta. Ovo mjesto postoji, to je BiH, a ljudi koji imaju sve ove beficije od naroda su izabrani politički predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Zamislite da radite devet mjeseci, 12 sati i 53 minute, dakle tokom devet mjeseci. Kada pomnožite, sabarete, oduzmete i podjelite dođite do činjenice da su naši predstavnici za svaku minutu dobili 2.800 KM”, kaže Mirjana Popović iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Ili da budemo konkretniji u proteklih devet mjeseci godine parlamentarci su primili 2,1 milion maraka. Uz plaću, i paušal od 712 KM koji je podsjetimo mjesečna naknada poslanicima za rad, a nisu radili. A tu je i odvojeni život i prevoz, svih devet mjeseci..

CIN

Prema istraživanju CIN-a baziranom na podacima Parlamentarne skupštine, prosječna primanja kreću se oko 5.500 maraka, rekorder je za sada Šemsudin Mehmedović ispred Predraga Kožula, Mirjane Marinković, Bariše Čolaka.

CIN

Prema informaciji koju je sačinio Sekretarijat, rekorder u trošenju telefona je poslanik Saša Magazinović sa 622 eura, drugi je Dženan Đonlagić sa 550 eura, a treći Staša Košarac sa 467 eura.

CIN

“Mislim da je ovde psihijatrija nadležnija za ovo pitanje. Kakvu vi poruku šaljete mladim naraštajima. Umjesto da će se nagrađivati marljivi rad, vi im poručujete učlanite se u političku partiju i daće Bog da će za nerad dobiti platu”, smatra Asim Mujkić, sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Predstavnički dom je proteklih devet mjeseci održao svega četiri sjednice, Dom naroda tri ili da budemo precizniji za ogroman novac koji primaju, u svojim parlamentarnim klupama većina njih sjedila je ukupno 558 minuta.

CIN

Aktuelni saziv Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije usvojio nijedan zakon u mandatu kojeg su nakon prošlogodišnjih izbora. Prošli saziv oba doma je usvojio samo 59 zakona, a 58 je odbijeno. U mandatu 2010.-2014. usvojeno je 85 zakona, 2006.-2010. usvojeno 170 zakona. Centri civilnih inicijativa koji prate rad državnog paralemnta prošli saziv su ocijenili kao najneefikasnijim.

Međutim kako sada stvari stoje, aktuelni saziv, pomešće svu konkurenciju.

Pozicija odgovara, dogovor je nemoguć, opozicija proziva vladajuću garnituru, tek nekolicina poslanika dolazi na svoje radna mjesta i pokušava kroz poslaničke inicijative ili pitanja, zaraditi svoju platu. Iako se većina slaže kako plate nisu zarađene, niko ih se ne odriče

“Građanima se predstavljaju neke nesuglasice u donošenju političkih odluka, no iks puta dokazano, u tim sivim zonama van političkih tih terena itekako se dobro surađuje od malverzacija javnih nabavki, pa do toga da većinu političara nije sramota ovakvih činjenica”, kaže Popović.

“Nema opravdanja zašto vi kao legitimno izabrani narodni predstavnik ne radite svoj posao. Ako politička vrhuška ne želi postići dogovor, vi morate svaki dan na to upozoravati i tražiti partnere među svojim kolegama koji navodno izjavljuju da bi oni željeli raditi, ali im se ne da. Demokratske institucije vam nude slobodu takvog rada”, tvrdi Mujkić.

Na žalost ovo nije jedini primjer nerada. Federalni paralement 2016. pa i prošle godine nije radio mjesecima, no svejedno su primanja redovno stizala na račune parlamentaraca, pa čak i onih koji su se tokom mandata tek dva puta pojavili na sjednici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad