Kako će izgledati procedura ukoliko želite putovati u EU

Vijesti 17. okt 201916:49 > 17:05
N1

Institucije Bosne i Hercegovine još uvijek nemaju upute o tome da li će doći do promjena u načinu prelaska granica Evropske unije ili Šengena. Sistem popune formulara prije putovanja planirano je da počne kroz nešto više od godinu dana.

Prvi korak, posjetiti ETIAS stranicu. Potom plaćanje sedam eura. Za građane od 18 do 70 godina. Slijedi online popuna formulara. Lični podaci, broj pasoša ili lične.

Prateća pitanja: da li ste kažnjavani, da li ste boravili u zonama konflikta, u koju zemlju idete, kada se vraćate. Odgovor, ukoliko je pozitivan – stiže u roku od nekoliko minuta. U tom slučaju vaš formular za Šengen zonu vrijedi naredne tri godine. Ako su pak podaci sumnjivi, provjere mogu trajati i do četiri sedmice. Ako automatski dobijete odbijenicu, možete se žaliti.

“Ovi koji nas vode do sada ništa nisu učinili kako nas ne bi zakačile ove zaštitne mjere jer u pitanju je čista zaštita područja EU. Evropljani žele da žive u sigurnom prostoru i to im niko ne smije zamjeriti pogotovo u današnjoj situaciji zbog toga što nisu do sada imali uvezan sistem kontrole vanjske granice, kontrolu toga ko ulazi, ko izlazi, koliko se zadržava, kakva je njegova istorija, da li dolazi iz Sirije naoružan TNT-om ili sa prijateljskim nakanama. Niko do sada nije znao, od sada to će se znati sukcesivno, postaje sve veća evropska baza podataka i mi ćemo biti ti sumnjivci dok se ne dokaže suprotno”, pojašnjava Elvir Bucalo, novinar.

Ipak, sve to kod građana, u ovom slučaju BiH, stvara osjećaj manje vrijednosti, smatraju mnogi. Bucalo navodi, odgovorna je politika, ili kako kaže seoske varalice. Ništa ne rade da BiH približe evropskoj porodici. U tom slučaju – i procedure prelaska granica bile bi znatno olakšane.

“Mi se trebamo osjećati kao građani drugog reda, ali u odnosu upravo na te naše političare, a ne u odnosu na EU jer će ta pravila, ukoliko se prihvate kao takva, vrijediti za sve one koji nemaju državljanstva jedne od zemalja članica Unije”, ističe Rasim Ibrahimagić.

Provjeru formulara vršit će centralni ured ETIAS-a koji je pod direktnom kontrolom Frontexa. Sistem je uvezan s Evropskim informacionim sistemom za granice, sigurnost i migracije, Šengenskim informacionim sistemom, Informacionim sistemom za provjeru viza, Eurodacom, Europolom, Interpolom. No, proces prelaska granice svakako podrazumijeva, kao i do sada, posjedovanje biometrijskih pasoša.

“Jedno od ključnih oruđa za granične službe, naravno, nova je tehnologija, posebno biometrijska rješenja. Prava biometrijska rješenja mogu imati moć da istinskim putnicima omoguće ravnomjerniji prelazak granica, a istovremeno dozvoljavaju tijelima za provođenje zakona da efikasnije utvrde potencijalne prijetnje”, navodi Fabrice Leggeri, izvršni direktor Frontexa.

Kada je riječ o novim ETIAS formularima, trebali bi se odnositi na građane više od 60 zemalja svijeta. Projekat je započeo godinama unazad, koštao je blizu 212 miliona eura. Početak primjene planiran je početkom 2021. godine. Nadležne institucije države, poput Granične policije, Ministarstva civilnih ili vanjskih poslova – nemaju do sada nikakve posebne upute iz Unije, kada je riječ o dodatnim procedurama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad