Pandurević: Ne znam odakle Dodiku obraz da priča o legitimnosti i nelegitimnosti

Vijesti 17. okt 201918:30 > 18:33
N1

Milorad Dodik komentariše nešto s čim nije upoznat, njega su obmanuli savjetnici ili su neznalice - poručila je Aleksandra Pandurević iz SDS-a govoreći o Akcionom planu za realizaciju prioriteta iz izvještaja Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

“Ono što je rekao govori da on komentariše nešto s čim nije upoznat. Evropska komisija je dala nekih 1.000 preporuka i mjera šta treba da uradimo kao zemlja. Od toga je 135 bitnih, koje se tiču promjena određenih zakona. Svi nivou vlasti su postigli saglasnost oko 961 mjere i preporuke, tu su naveli ‘taj i taj zakon usvaja recimo entitet, BiH, kanton’. Ostalo je sporno 38 preporuka. U Akcionom planu koji je usvojen stavljeno u poglavlje B piše – ‘Institucije u BiH nisu postigle saglasnost o realizaciji ovih preporuka i to će biti naknadno usaglašeno kroz mehanizam koordinacije”, poručila je Pandureivć.

Ona je kazala da Milorad Dodik postaje neozbiljan u očima Evropske unije.

Što se tiče sastanka SDS-a i PDP-a, Pandurević je kazala da se najviše razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona.

“Pod ovim zakonima su izbori do besmisla dovedeni. Mi i PDP imamo svoje prijedloge, SDS-ovi su malo opširniji i sveobuhvatniji. Govorili smo o demokratizaciji Javnog servisa Republike Srpske i načinima kako da se on stavi u funkciju građana”, kazala je za N1.

Šta se prvo treba promijeniti u Izbornom zakonu?

“Mnogo je stvari koje treba promijeniti. Uvođenje optičkih čitača, skenera, uvođenje zatvorenih lista, vraćanje mandata političkim partijama. danas možete biti vlast ako imate dovoljno novca. Imate 20 miliona – možete pokupovati glasova i izabrati premijera”, poručila je ona.

Osnovno je stati u kraj kontroli biračkih odbora, registraciji fiktivnih kandidata.

“Sve su to rješenja koja smo mi predvidjeli prijedlogom. Detalje ćemo usaglasiti, onda ćemo tražiti dovoljan broj ruku u Parlamentu – da bismo dobili novi Izborni zakon”, kazala je.

Pandurević je dodala da će se i na taj način saznati ko je protiv tog sistema glasanja, te da će to biti preporuka kao što je bilo u slučaju Teslića – gdje se mogu spriječiti i dokumentovati izborne krađe.

Na pomenutom sastanku razgovaralo se i o formiranju vlasti. Pandurević je kazala da oni koji se nazivaju pobjednicima – imali su godinu dana da nešto urade.

“Zbog toga što nisu u stanju da formiraju Savjet ministara – a zbog ucjena sa svih strana, trpe građani i entiteti. Ne zbog Savjeta ministara – nego zbog blokade Parlamenta”, rekao je.

“SNSD je kritikovao SDS oko tranše oko akciza. Danas imate blokiranu milijardu maraka koja pripada RS, a blokira SNSD – koji ne dozvoljava formiranje komisija. To su sredstva koja se tiču građana, sredstva za zaobilaznicu oko Doboja, Koridor 5C, pročišćenje otpadnih voda, izvoz junećeg mesa. Tražimo od njih da rade – ne smeta nam što su većina”, izjavila je.

SDS nije učestvovao u pregovorima oko formiranja vlasti – pa je zatražila od Dodika da kaže kako to SDS brani da se formira Savjet ministara.

“Ako oni nisu sposobni, imaju drugi pravo. Sramota, trpi jedna bolnica u Zenici. Trpe donatorska sredstva koja je dobila Zenica za projekat, trpi Sarajevo, javni prevoz, KS ima projekat koji čeka ratifikaciju, tranziti… Životni projekti koji se tiču ljudi”, poručila je.

Ako SDA vlast isključivo vidi sa SNSD-om, kako doći do 22 ruke?

“Vidjet ćemo”, rekla je Pandurević.

S druge strane, HDZ tvrdi da neće bez SNSD-a?

“Ta ljubavna veza između Dodika i HDZ-a, danas kada je optužio SDS za Akcioni plan, to je dokaz da ne govori istinu. HDZ insistira na nadležnosti kantona – zar hrvatski ministri to ne bi stopirali. Postoji jaka simbioza, a SDA je u poziciji između čekića i nakovnja. Kompromis moraju tražiti sve tri strane”, rekla je Pandurević za N1.

Ona je rekla da je moguće da će BiH dobiti status quo tri godine – osim ako se njihovim naporima ne nađe nova većina.

“Ne znam odakle Dodiku obraz da priča o legitimnosti i nelegitimnosti. SDS i PDP su zajedno osvojili 250.000, SNSD 260.000. Dodik se treba prisjetiti vremena kada je formirao Savjet ministara sa dva Srba i tri Bošnjaka iz RS. Kada je formirao Vladu RS sa tri poslanika SNSD-a, kada je SDS sama imala blizu 50 posto, a on formirao vladu. Pri tom, on, Šarović je bio potpredsjednik, a Poplašen smijenjen zbog Dodika, Dodik nije htio predati Vladu ni tenkovima. Sve standarde je postavio Dodik. Pobjednik je onaj koji ima 22”, izjavila je Pandurević.

Ona je navela i primjer iz susjedne Srbije kada je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja imala 30 posto na izborima, ali koalicioni kapacitet – nula. Tada su vlast formirali DS i socijalisti.

“Dodik neka se bavi sobom”, rekla je Aleksandra Pandurević za N1.

Komentarišuću DNS-ov status u vladajućoj koaliciji, Pandurević je poručila da ta stranka se našla u nezahvalnoj situaciji te da nema bitnu ulogu kakvu je nekada imala za SNSD.

“Onda su počeli da ih omalovažavaju, ponižavaju, nipodaštavaju. Očito je prevršena svaka mjera, kada je DNS došao do granice kada se postavlja pitanje osnovnog samopoštovanja. Dodik se SDS-om bavi od tehničke vlade, od kada je SNSD pravio crne spiskove funkcionera SDS-a kako bi lakše došao na vlast. Ubacuje krtice, kupuje. Dodik ima osobinu da se bavi svojim protivnicima, pa i saveznicima. Dodik nema rast, on stagnira. DNS je pokazao da može rasti, Dodiku to ne odgovara, presjekao ih je i napravio nove partije. To hoće da radi u SDS-u, ali SDS ima žilavost”, izjavila je za N1.

U BiH i dalje vlada postkomunističko društvo koje je naviklo na partijska jednoumlja, jer partije i dan danas su na jednoumlju. SDS je promijenio dosta lidera – ali je demokratičniji od ostalih – jer, kako tvrdi, možete iznijeti i drugačije mišljenje što je normalno u evropskim partijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad