Hamdija Fejzić: Ako postave bistu Handkeu, mi ćemo Oriću

Vijesti 18. okt 201913:21 > 13:26
N1

Ne smiruju se komentari na odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu, koji je od žrtava rata u Bosni i Hercegovini prepoznat kao negator genocida.

Švedska akademija se oglasila s ocjenom da Handke nije glorificirao krvoproliće, te da je jasno osudio “masakr” u Srebrenici.

U Srebrenici i dalje traju negodovanja.

Nakon što je Udruga Istočna inicijativa uputila lokalnom parlamentu inicijativu da se u centru Srebrenice podigne spomenik Handkeu, stigla je osuda od bošnjačkih predstavnika srebreničke vlasti.

Zamjenik načelnik Hamdija Fejzić za N1 kaže da će, ukoliko spomenik bude podignut, odgovoriti podizanjem spomenika Naseru Oriću.

To je predsjednik Skupštine dobio zahtjev od Istočne alternative da se postavi spomenik u centru Srebrenice Handkeu, riječ je o dobitnike neke Nobelove nagrade, jer je Nobelova nagrada izgubila vrijednost, ako se dodjeljuje takvim ljudima. Ako se do desi, da se postavi spomenik, mi ćemo postaviti spomenik Naseru Oriću na sred Srebrenice, pa ćemo se gurati. Ako je njima to interesu, onda neka tako bude“, kazao je Fejzić za N1.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković također je osudio dodjelu Nobelove nagrade Handkeu, ali i najavljivanje postavljanja biste u Srebrenici.

Da čovjeku koji veliča ratne zločince i negira zločine da pripadne Nobelova nagrada za književnost je poraz samog Nobelovog komiteta. Najava o postavljanju biste u Srebrenici nije nište drugo nego provokacija i poniženje za žrtve genocida“, poruka je Tabakovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad