"Ne želim da moji roditelji štede za takmičenja. Može li se to promijeniti?"

Vijesti 24. okt 201914:05 > 14:11
Vlada FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić ugostili su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, evropsku prvakinju u džudu Azru Dedić, njenu majku Remziju i trenera Huseina Ramića.

‘Zlatna djevojka’, kako je već svi u Bosni i Hercegovini zovu, osvojila je prije nekoliko dana zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u ID džudu u kategoriji do 70 kilograma. Članica je uspješnog Džudo kluba Una iz Bihaća.

Novalić je čestitao Azri, njenoj majci i treneru na postignutom uspjehu, a tokom posjete su razgovarali o njenom dosadašnjem sportskom putu, školovanju, ali i uopće o situaciji u sportu, s naglaskom na potrebu sistemskog rješenja ove oblasti.

“Ne želim da moji roditelji štede za moja takmičenja. Premijeru, može li se to ikako promijeniti?”, upitala je Azra Dedić.

Novalić je objasnio da nadležnosti FBiH ne dozvoljavaju neke poteze, ali da najuspješniji sportisti u FBiH bivaju nagrađeni shodno Uredbi Vlade FBiH i da će i ona na taj način biti nagrađena.

“Znam o čemu govorite, o sistemskoj podršci sportu, država to ne rješava, a ako to spustimo na nivo FBiH bit će kao da razvlašćujemo državu, a to nikako ne želimo. Sport je potrebno riješiti zakonom i radit ćemo na tome”, rekao je premijer Novalić koji je ovom prilikom Azri dodjelio i nagradu iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH s pozicije premijera.

Trener Ramić je kazao da iza Azrinog uspjeha stoji 12-godišnje treniranje, tim trenera i podrška roditelja. Posebno je naglasio problem izostanka podrške pojedincima reprezentativcima u trenažnom postupku.

Azra Dedić je prva osoba s Downovim sindromom u BiH koja je stekla majstorsko zvanje u borilačkim vještinama, nosi crni pojas u džudu, a 2017. godine je osvojila bronzu na Prvom svjetskom prvenstvu za invalidne osobe. Redovno je završila osnovno i srednje obrazovanje, a također je i prva osoba u Bihaću sa Downovim sidnromom koja radi.

Azra, njeni trener i majka su se zahvalili premijeru na gostoprimstvu, a Azra je rekla da je osvojenu medalju posvetila svom bratiću Huseinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad