Rasprava u Parlamentu: Ko koči legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Vijesti 24. okt 201916:58 > 19:31
N1

Ulje kanabisa, mnogi oboljeli od najtežih bolesti, po ekstremno visokim cijenama nabavljaju na crnom tržištu te prenose ilegalno preko granice noseći na leđima ne samo teret bolesti, nego i bezakonja u koje su duboko zagazili. Radi zaštite identiteta, u njihovo ime, potresna svjedočanstva ispričali su danas glumci u Parlamentu BIH.

Glumica Iva Šimić govorila je u ime majke djevojčice oboljele od teškog oblika epilepsije:

“Što se tiče nabavke, nije me strah nikakvog hapšenja. Ja sam samo roditelj koji želi da učini sve da nađe pravi put, da nađe rješenje, za svoje bolesno dijete.”

Kerim Čutuna, govorio je u ime muškarca oboljelog od multipla skleroze:

“Veliki problem svega toga je što sam ja prošao kroz jednu traumu, stres prilikom nabavke tog ulja. Stvorio se strah u meni, i osjećaj da sam ja negativac, jer želim da živim.”

Anja Drljević, govorila je u ime žene oboljele od karcinoma:

“Znate, kada dobijete ovakvu bolest, a pritom imate 32 godine, i kada ste svjesni da u svakom trenutku možete sve da izgubite, ja bih sve probala, sve… i taj strah, koji vi osjećate, da ćete izgubiti djecu, da ćete ostaviti muža, da ćete napustiti ovaj svijet, a tako ste mladi puno je veći od tamo nekog straha od hapšenja, zapravo, neopisivo je veći i ja neću odustati.”

Ovo su ispovijesti ispričane u ime onih koji su danas sjedili u Parlamentarnoj skupštini BiH, na mjestima donosilaca odluka, nadajući se da će ti isti donosioci odluka sjesti na tren na njihove stolice, tj. ući u njihove cipele i zamisliti da je bolesno njihovo dijete, da su bolesni oni, neko ko im je drag i da će učiniti sve da omoguće legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

“Legalizacijom i kontrolom ukidamo crno tržište. Ja kao bolestan čovjek neću otići tamo nekom momku sa kapuljačom, nego u oprdinaciju da kupim to ulje. Do sada sam sigurno potrošio na ulje 10 do 15 hiljada eura”, riječi su Irfana Ribića, pokretača za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH.

Legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH koči ministarstvo zdravstva Republike Srpske. Uz njihovu saglasnost, ovaj problem bi mogao biti riješen za par minuta na telefonskoj sjednici. Važno je ubrzati proces jer bolesni ljudi nemaju vremena.

“Ovo se tretira na isti način i stoji u istoj koloni kao heroin i kokain. Ono što je potrebno: da se kanabis u medicinske svrhe iz te kolone prebaci u kolonu dva koja kaže – dozvoljeno pod striktnim nadzorom ljekara”, objasnio je Saša Magazinović.

Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav. Između slobode u kolicima i zatvora na nogama biram ovo drugo. To su poruke koje su oboljeli poslali danas. Sve što žele je da lijek mogu kupiti u apoteci, a ne od dilera na crnom tržištu, koji im može podvaliti bilo šta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad