SNSD usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj RS

Vijesti 25. apr 201515:04 > 15:10
N1

Završen je peti Sabor SNSD-a koji se održavao danas u Istočnom Sarajevu.

SNSD je usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj.

Vezane vijesti

Sporna i kontroverzna Delkaracija koju su pojedini članovi SNSD-a najavljivali u proteklo vrijeme, usvojena je jednoglasno na stranačkom Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Deklaracija podrazumijeva zahtjev SNSD-a za povratak ovlasti Republici Srpskoj do 2017. godine, koje joj je oduzeo visoki predstavnik u BiH.

Ako do toga ne dođe, 2018. godine građani RS će glasati na obaveznom referendumu za nezavisnost RS.

Šta piše u Deklaraciji SNSD?

U Deklaraciji se navodi da je “Republika Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu, raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH”.

“Pravo na samoopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma (Ustav BiH), Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske”, navodi se u Deklaraciji.

Deklaracija nosi naslov “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”.

Na osnovu rezultata referenduma organi vlasti Republike Srpske, navodi se dalje, predložiće Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje.

U Deklaraciji se dalje predlaže da se na prostoru BiH od samostalnih država, koje bi bile formirane, uspostavi unija država BiH sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i roba.

Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, dodaje se, Republika Srpska treba bez odgađanja da zatraži pristupanje EU, uz prihvatanje njenih pravnih tekovina.

“U slučaju protivpravnih aktivnosti visokog predstavnika u BiH i instrumentalizovanog pravosuđa, Republika Srpska treba da donese odluke o striktnoj primjeni Ustava BiH i Ustava Republike Srpske i odredi vremenske rokove za njihovo provođenje”, navedeno je u dokumentu.

U Deklaraciji je još naglašeno da će Republika Srpska zakonom regulisati koje će akte, koje usvoje organi BiH, primjenjivati na prostoru ovog entiteta, a predloženo je i da se razmotri analiza funkcionisanja, organizovanja i finansiranja BiH u dijelu nadležnosti koje nisu date Ustavom BiH.

Federaciji BiH će, kako je najavljeno, biti ponuđeno da entiteti preuzimaju nepravno prenijete ustavne nadležnosti entiteta u ekonomskoj oblasti, vodeći računa o vremenskoj realnosti i putu BiH do punopravnog članstva u EU.

SNSD smatra da održavanje neizvijesne budućnosti BiH ne može biti put Republike Srpske i da novim ustavom Republika Srpska treba da potvrdi i odbrani svoju ustavnopravnu poziciju određenu Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima.

U Deklaraciji su poziva politička i stručna javnost, nevladine organizacije, sindikati, strukovna udruženja, akademska zajednica, predstavnici međunarodne zajednice i svi ostali da podrže okončanje misije OHR-a u BiH, čime se BiH, kako je naglašeno, nepotrebno i štetno drži zarobljenom i onesposobljenom za unutrašnji dogovor.

“Republika Srpska je unela u mirovne pregovore svoju teritoriju i vlast i to mora biti uvaženo i u uređivanju međusobnih odnosa za moguću budućnost. Neustavno prekrajanje i dopisivanje Ustava BiH nametnutim odlukama visokih predstavnika izazivali su krize u njenom funkcionisanju i budućnost BiH činile neizvesnom”, ističe se u Deklaraciji.

U dokumentu se pominju “tri teritorijalne jedinice u BiH” i Brčko distrikt, uz ocenu da bi nova administrativno-teritorijalna organizacija Federacije BiH mogla konačno i jasno opredeliti put stabilne i održive BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.

“Republika Srpska ni politički, ni teritorijalno ne prihvata zadiranje u njena prava”, navedeno je u Deklaraciji.

“U tom pogledu smo jasno rekli da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osetnih elemenata stabilizacije RS u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini RS sprovesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Predlog će biti samostalna država”, rekao je Dodik novinarima posle Sabora, prenela je Fena.

“Jasno smo se opredelili ovde kroz deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj republici da želimo da gradimo svoj status u okviru BiH, ali očigledno da se ignorisao naš dejtonski status”, objasnio je Dodik, ali i dodao da RS u tom pogledu želi dijalog.

Dodik je rekao da su usvojene i deklaracije – o antifašizmu i ekonomskim i socijalnim pitanjima, kao i da su sve odluke koje su donete na Saboru bile jednoglasne.