Ne nazire se kraj štrajku zdravstvenih radnika u KS: "Ne preko leđa nas građana"

Vijesti 28. okt 201916:58 > 18:53
N1

Radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo nastavljaju štrajk, iako se ne pridržavaju sporazuma i obima poslova koje bi trebali raditi za vrijeme štrajka. Ukoliko bi se pridržavali sporazuma radile bi samo službe hitne pomoći. Iz sindikata poručuju da pružaju usluge civilnim žrtvama rata, ratnim vojnim invalidima, trudnicama i djeci do 15 godina. Upozoravaju da neće odustati od borbe za svoja prava i poštivanja granskog kolektivnog ugovora. Sindikat doktora medicine i stomatologije ih ne podržava, a iz Vlade KS poručuju da će nastaviti pregovore.

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo i dalje su u štrajku. Iako rukovodstvo njihovog sindikata ističe da dolaze na posao i pomažu određenim kategorijama i hitnim slučajevima. U domovima zdravlja građani Kantona Sarajevo nervozni, zbog dugih čekanja:

“Ja se slažem da svoja prava trebaju naći, ali ne preko leđa nas građana. Jer nas je građana više nego njih. A oni nama trebaju, mi njima oni nama. To je već poduži period. Gdje god dođete kažu ili infarkt ili se poreže ili da vas neko ubije možete doći hitno”;

“U ovom ludilu današnjem, zadovoljna sam”;

“Ja sam upravo tamo krenuo i sa ovim timom sa kojim sam ja, ja sam zaista zadovoljan i prezadovoljan. Barem prema meni kako je to”;

“Doktori su dobri kakva nam je država prijatelju. Doktori su zlatni, prezlatni”.

Da su pacijenti zapostavljeni, priznaju i u Sindikat radnika u zdravstvu. Kažu, nisu oni krivi, već Vlada KS, Ministarstvo zdravstva i Sindikat doktora medicine i stomatologije. Poručuju da samo presijecaju vrpce, a ne rješavaju probleme. Podnijeli su tužbe zbog diskriminacije i 6.000 zaposlenika u zdravstvu bi mogli tražiti materijalnu naknadu od Vlade.

“Sindikat doktora medicine i stomatologije, htjeli ne htjeli, će nas morati podržati. Taj sindikat nije reprezentativan. Kao i nama istekao im je granski kolektivni. Jedini mi smo sada reprezentativni. Jedini mi Vladi KS nudimo da potpišemo kolektivni ugovor u kojima su koeficijenti doktora medicine i stomatologije. U slučaju da to ne potpišemo, doktori medicine i stomatologije ostaju bez svojih koeficijenata 5,50”, kazao je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Savez doktora medicine i stomatologije odgovara da preziru postupke rukovodstva sindikata radnika u zdravstvu koji samo tuže i nikada neće biti na njihovoj strani. Podržavaju medicinske sestre i tehničare ali ne kroz njihov sindikat.

“To su takve budalaštine da zaista ne zavrijeđuju komentar zdravorazumskih ljudi. Mislim da ti ljudi su potpuno izgubili kompas i mogu da govore šta žele. Ali mislim da ostaje notorna istina da ti sindikalni uhljebi i za svoje članstvo i za cjelokupni zdravstveni sistem i za sve građane ovog kantona. Ja i dalje tvrdim da bez takvih sindikalnih uhljeba svijet bi bio puno bolji”, istakao je Rifat Rijad Zijad, predsjednik Saveza strukovnih doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Premijer KS Edin Forto bio u prilici govoriti za N1, samo je poručio da se do kraja sedmice nastavljaju pregovori sa Sindikatom. Da li će biti bolje mogli bi znati nakon sastanka Sindikata radnika u zdravstvu sa pregovaračim timom Vlade KS. Poziv će biti upućen i Sindikatu doktora medicine i stomatologije koji su izričiti da ne žele nikakvu komunikaciju sa drugim sindikatom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad