Advokatica Irme Baralija: Ponosna što će se izbori u Mostaru napokon desiti

Vijesti 29. okt 201913:05 > 13:20
N1

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist apelantice Irme Baralija, nalažući državi Bosni i Hercegovini da dopuni neophodne zakone i omogući “demokratske izbore” u Mostaru.

Povodom presude Suda u Strazburu, Baralija je organizovala konferenciju za medije, na kojoj se obratila i njena advokatica Dženana Hadžimomerović.

Sretna sam i ponosna što će se izbori u Mostaru napokon desiti. Ova odluka je izvršiva. U pravilu presude Evropskog suda za ljudska prava su utvrđujuće gdje se utvrdi da je došlo do povrede ljudskih prava i naloži se vlastima da u određenom periodu donesu određene mjere. Ovdje, s obzirom da se radilo o višegodišnjem propustu vlasti da izmijene izborni zakon iz 2001. godine, Evropski sud za ljudska prava je odmah naložio da ukoliko od šest mjeseci ne dođe do izmjene izbornog zakona, Ustavni sud ima ovlaštenja da nađe privremeno rješenje za održavanje izbora u Mostaru. Ovo je prekretnica, vladavina prava se u BiH uspostavlja“, naglasila je Hadžiomerović.

VEZANE VIJESTI

Istakla je i kako su argumenti vlasti bili razni, a da je jedan od osnovnih bio da nije bilo dovoljno vremena da bi se našli odgovarajući mehanizmi za uspostavu vlasti, i da bi se očuvao mir u državi i Mostaru, da vladi treba još vremena.

Evropski sud za ljudska prava nije prihvatio taj argument. Čak je jedan od argumenata bio i da Irma treba promijentii mjesto prebivališta i da recimo glasa u Sarajevu. To je apsurd. Ovdje se radi o pravnoj praznini i upravo je ta pravna praznina dovela do povrede prava“, kazala je.

“Oni su našli da izborni zakon nije u skladu sa Ustavom”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad