Čović: Novi sastanak sa SDA naredne sedmice

Vijesti 30. okt. 201911:35 > 12:01
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas je organizovao za novinare "Druženje uz kavu", koje smo prenosili uživo.

Jučer je donesena presuda Evropskog suda u Strazburu u slučaju Irme Baralije protiv Bosne i Hercegovine i navedeno je da ukoliko ne dođe do izmjene izbornog zakona u narednih šest mjeseci, Ustavni sud u BiH može donijeti privremeno rješenje. S tim u vezi, reporterka N1 pitala je Čovića može li doći do rješenja izbornog zakonodavstva.

Najlakše mi je reći da ću ostati optimista. Sama presuda je zasebna, kao i svaka prethodna, i tiče se jedne apelacije. U tom duhu u potpunosti se slažem sa onim što je HNS napisao. Nažalost, Bosna i Hercegovina je izgubila svaku presudu pred svakim sudom u Strazburu i to mnogo govori o nama. Ono što mislim je da moramo do kraja ove godine imati usuglašen jedan prijedlog bar na razini dvije političke stranke, ovdje mislim na SDA i HDZ i šteta što smo prolongirali sastanak, ali biće u četvrtak idući“, istakao je Čović te dodao:

Naravno, kad govorite o ovoj presudi juče, imate razmišljanje kako ko gleda na to a ja osobno sam uvjeren da izborni zakon treba promijeniti u malom koraku. Kad je u pitanju Mostar, do godine su lokalni izbori i moraju se održati u Mostaru. Mali korak smo napravili da bi pravili ozbiljnije preinake jer treba puno toga promijeniti. Ustavnom sudu BiH ne treba niko govoriti niti mu može iko reći šta će raditi, on je do sad u ovih 12 godina više puta donuo tu odluku i ja se nadam da zakonodavac imati dovoljno vremena da donese izmjene izbornog zakona. Što se tiče toga da u šest mjeseci dođe do izmjene, to ništa ne znači, jer sjetite se i drugih presuda i prošlo je 10 godina od toga pa toliko o nama. Ovo je interesantno jer je to Mostar i jer već 12 godina nemamo mogućnost da naši žitelji biraju kao neki drugi. S te strane će moj naglasak biti u razgovorima sa SDA da unaprijedimo taj odnos i da pokušamo taj dio koji smo propustili zadnje dvrije tri godine završiti. Moramo voditi računa o tome kako nismo proveli odluke Ustavnog suda BiH. Nezamislivo je da u jednoj normalnoj državi Ustavni sud donese odluku i vi je ne provedete. Iz iskustva, i naš Ustavni sud ima dosta odluka koje nisu provedene ali ćete naći da Sud u Strazburu ima tisuće odluka koje niko nikad nije proveo, što je opet apsurd te demorkacije koja se veže“.

Moj stav će biti da ubrzano pregovaramo, da stabiliziramo neke odnose u BiH i da vratimo povjerenje. Nastojaćemo da sve učinimo da Mostaru budu iduće godine izbori“, izjavio je Čović.

Komentarisao je i pitanje novinara kako vlast ne funkciniše u punom kapacitetu.

Dobar dio kantona ima koji funkcioniraju, jedan od dva entiteta funkcionira, drugi ne. Ali imate i ustavne mogućnosti da vlast u starom sazivu funkcionira dok se ne uspostavi nova. Stvorili su se svi preduvjeti da imamo izvršnu vlast. Naravno dok se ne uspostavi Vijeće ministara neće funkcionirati ni Parlament u punini. Redoslijed stvari je imenovati novo Vijeće ministara i ne postoji nijedan razlog izuzev onih koji sami izmišljamo“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad