Protest pred KCUS-om: Mi odavde nećemo otići

Vijesti 30. okt 201912:10 > 12:44
N1

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliznih i trasplantiranih pacijenata Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da će protest ispred zgrade Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu trajati do ispunjavanja postavljenih uvjeta - prije svega sazivanja tematske sjednice Vlade ovog bh. entiteta.

On je u razgovoru s reporterom N1 Adijem Bebanićem rekao da ”neće otići dok im se neko ne obrati”.

”Prvi i osnovni zahtjev da se u roku 24 sata sazove tematska sjednica Vlade Federacije sa samo jednom točkom dnevnog reda. Mali broj transplantacija, loši uvjeti, zbog toga smo danas ovdje. Bili smo prisiljeni da napravimo takav potez. Mi odavde nećemo otići dok neko ne dođe da nam se obrati i sa čvrstim obećanjima da će se uraditi nešto po ovom pitanju”, ispričao je on.

Prema njegovim riječima, zakoni se ne poštuju, a klinički centri ne rade svoj posao.

”Imamo dobar zakon, ali ko će natjerati menadžere kliničkih centara da rade svoj posao. Mi ne znamo ko je to ako nije premijer i njegova Vlada koji će donijeti takve odluke, a ne da transplantacija bude incident’‘, dodao je.

Na pitanje zašto je za okupljanje odabrano Sarajevo i klinički centar u ovom gradu, Žuljević je rekao da KCUS već 14 mjeseci nije uradio nijednu transplantaciju.

”Taj centar već 14 mjeseci nije uradio nijednu transplantaciju. Ako uzmete da je 1975. urađeno više transplantacija nego 2019, šta dalje pričati. Svijetla točka je UKC Tuzla, ali i oni stagniraju i tu se mora puno više napraviti”, naglasio je uz napomenu da se boji teških posljedica protesta – pa čak i smrtnih slučajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1