Ivan Orlić za N1: Ne prihvatamo da nas zovu najproblematičnijom zemljom Evrope

Vijesti 31. okt 201915:44 > 16:39
N1

Ivan Orlić, ambasador i stalni predstavnik BiH u Vijeću Evrope sastao se sa sedam načelnica iz BiH tokom 37. Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Evrope.

Potpisale su sporazum o međusobnoj saradnji, kako bi nastavile raditi na zajedničkim projektima osnaživanja žena u političkom i ekonomskom smislu.

“Suradnja sedam žena, načelnica, koje su pokazale kako radi lokalna uprava i samouprava je ovdje pokazala i to da smo mi u BiH europljani. Mi doista to jesmo po svim elementima svog habitusa”, kazao je u uvodu razgovora za N1 Ivan Orlić.

On je u Strazburu kazao da je prepoznat pozitivan primjer saradnje.

“Sedam dama su mi ispričale čime se bave. Nijedna se nije žalika, a sve izuzev jedne dolaze iz nerazvijenih općina, gdje je briga i zahtjeva za puno rada. Ja sam im dao punu potporu kao i zvaničnici Vijeća Evrope”, poručio je Orlić za N1.

Potpisani sporazum ima za cilj da pomogne općinama, a Orlić je istakao kako to nije politička manifestacija.

“Očekujem da će iza sporazuma ići grantovi nekih organizacija i zemalja Vijeća Evrope koje su prepoznale šta se dešava u BiH”, izjavio je Orlić za N1.

“Mi objašnjavamo zašto nismo dovoljno prisutni u Vijeću Evrope, cijelu godinu je odsutna delegacija iz Skupštine Vijeća Evrope. To negativno utiče na vizibilitet BiH. Trudimo se u Vijeću ministara Vijeća Evrope biti vidljivi, angažirani, opisivati BiH onakvom kakva ona doista je. Ne prihvatamo da nas zovu jednom od najproblematičnijih zemalja Evrope jer to nismo”, kazao je Orlić za N1.

Orlić je poručio kako sve poteškoće koje BiH ima su tehničkog karaktera, te da vlada konsenzus oko puta BiH prema EU:

“Iskreno se nadam da će se razriješiti to sa konstituisanjem vlasti i da ćemo biti u punom kapacitetu predstavljeni. Želimo da pokažemo BiH onakvom kakva ona jeste. Europska zemlja, u tranziciji, zemlja koja u svemu pripada ovdje”, naveo je Orlić.

Nije želio da komentariše posljednju presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Irma Baralija, ali je naveo da BiH kao članica Vijeća Evrope mora provoditi presude.

“Od Sejdić-Finci pa nadalje. Nadam se da nećemo biti metafora za mjesto gdje se presude ne provode. Ne provodimo mi presude zbog Evrope, nego zbog nas samih. Živjet ćemo u boljoj zemlji ako ih budemo provodili”, izjavio je.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad