Srđan Dimić Demon za N1: Priča je tu, pa neka se svako pronađe

Vijesti 31. okt 201916:24 > 01. nov 2019 13:54
N1

Radio je i ilegalno na zidovima, inspirisan robotikom, kibernetikom. Oslikavao je Beograd, sada to radi u Banjaluci. Promijenio se grad , ali i okolnosti za alternativnu street umjetnost. Među rijetkim 3D grafiti crtačima u BIH, Srđan Dimić zvani Demon, specifičan je i po tome što radi makete popularnih transformersa.

Djevojčica sa kikom, roboti, nebo… simboli su novog murala na osnovnoj školi Sveti Sava u naselju Lauš.

Nacrtao ih je beogradski 3D grafiti umjetnik sa banjalučkom adresom Srđan Dimić, poznat kao Demon. Djelima ne daje nazive, jer ne želi da navodi posmatrača na svoju simboliku.

“Ja imam neko svoje objašnjenje za sebe, ‘nako intimno, ali voleo bih da se svako ko se susretne sa radom nađe neko svoje. (N1: Robot, oblaci, nebo, djevojčica?) Kibernetika, budućnost, vještačka inteligencija, sve je spojeno. (N1: I to na zidovima osnovne škole?) Da , trudim se da ne budem previše narativan da ne bude kao strip, da ne izgubim taj slikarski momenat. Priča je tu, pa neka se svako pronađe”, kazao je Dimić.

A pronašli su se osnovci. Nove generacije nove tehnologije, nova umjetnost. Sa sazrevanjem Srđan je našao neobičan izduvni ventil u pravljenju maketa transformersa.

“Znaš, prijaviš se na neki konkurs, onda neko drugi tu, ufuraju ga, onda se ti deprimiraš. (N1: Misliš preko štele?) Ma ne, ne dešava se to, ljudi svojim kvalitetom prosto se profuraju i onda sam u fazonu sad me mjesec dana ništa ne zanima, sad ću da napravim Optimusa”, kazao je Dimić kroz smijeh.

Minijature i makete ga zanimaju od osnovne škole. A nakon 2006.godine i dugog perioda crtanja grafita, svoj dječački san realizuje.

“Ja sam pun ideja, sad ćemo vidjeti gdje će šta da prođe. Ne volim da pričam unaprijed, ono tu smo aplicirali”, kazao je.

N1: Pa da se izjalovi, pa ponovo praviš transfotmersa od muke, tuge?

“Da, da, nema poente, kao kada bismo igrali šah i ja ti kažem, sad ću da odigram ovo, nema smisla, vidjećeš kad odigram”, istakao je ovaj umjetnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad