Reeker: Zaista je vrijeme da se ide naprijed i napravi funkcionalnija država BiH

Vijesti 01. nov 201915:14 > 15:22
AFP

Razočaravajuće je vidjeti određene lidere sa stavovima o Zapadnom Balkanu, sličnim onima iz 19. vijeka, kaže Philip Reeker, pomoćnik američkog državnog sekretara, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), osvrćući se na to što Evropski savjet nije postigao saglasnost o otvaranju pristupnih pregovara sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Odgovarajući na pitanje kako Bosna može postati funkcionalna država, Reeker kaže da da je važno da ljude u Bosni i Hercegovini slušaju njihovi lideri.

“Oni su izabrani da vladaju, da donesu funkcionalnost Bosni i Hercegovini. Znate, prošlo je skoro 25 godina od Dejtonskog sporazuma koji je doneo mir u apsolutno strašnoj situaciji. Mislim da ljudi zaboravljaju koliko je rat u Bosni bio užasan. Tamo, zaista u srcu Evrope, imali ste užasan rat, imali ste toliko mnogo mrtvih, toliko mnogo zvjerstava, masovni egzodus i migracije. Našli smo put do mira preko dejtonskog procesa i sada 25 godina kasnije zaista je vrijeme da se ide naprijed i napravi funkcionalnija država. To je obaveza lidera u Bosni i Hercegovini, svih njih. Svakako je to ono što SAD podržavaju i želimo da radimo s našim evropskim partnerima u promovisanju te ideje”, kazao je.

Integralni intervju pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad