200 godina od dana kada su sarajevski muslimani spasili Jevreje

Vijesti 01. nov 201917:44 > 17:57
AFP/Elvis Barukčić

Drugog novembra ove godine navršava 200 godina otkako su sarajevski muslimani spasili Jevreje od Ruždi-Paše.

U oktobru 1819. godine spašeno je deset najuglednijih sarajevskih Jevreja sa rav Moše Danonom koje je sultanov namjesnik, bosanski valija Ruždi-paša, bacio u tamnicu i osudio na smrt, tražeći za njih visoki otkup koji Jevreji nisu mogli sakupiti.

Ovaj događaj je uzbudio cjelo stanovništvo tadašnjeg Sarajeva koje se pobunilo protiv Ruždi-paše i 3.000 naoružanih Sarajlija su otišli pred vezirov konak da protestuju i da traže oslobođenje zatvorenika, istovremeno su Sarajlije napisale pismo Visokoj porti zahtijevajući pašino smjenjivanje i njegovo uklanjannje iz Bosne. To se uskoro i dogodilo.

“Na dan 4 Marhešvana jeverjskog kalendara slave sarajevski Jevreji jedan mali praznik (nazvan Sarajevski purim ili Purim di Saray), kao uspomenu na čudesno spasenje od ruku ugnjetača bosanskog valije Mehmed Ruždi-paše. Ovaj bosanski valija bacio je godine 1235 po hidžri tj. 1.819 (5.580 po jevrejskom kalendaru) u okove tadašnjeg hahambašu Mojsija Danona i desetoricu najviđenijih Jevreja i zaprijetio im da će svu jedanaestoricu pogubiti ako mu se u roku od dva dana ne isplate 500 kesa groša”, naveo je Eli Tauber, Član Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini historičar Eli Tauber.

 Ovo je jedinstveni Purim jer Islamska zajednica Bosne i Hercegovine i Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine zajednički obilježavaju 200-godišnjicu Sarajevskog Purima.

“Ovo je jedinstveni Purim (a bilo ih je preko 100) u kojem je narod spasio Jevreje. Ovo je jedinstveni Purim jer je taj narod tražio poslije da Sultan povuče iz Bosne valiju Ruždi-pašu. Ovo je jedinstven Purim jer se to i desilo uz zajednički angažman na sultanovom dvoru”, poručuje Tauber.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad