Čeka se signal za usvajanje Zakona o porezu na lični dohodak i doprinosima

N1

Još jednom otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj se trebalo raspravljati o Zakonima o porezu na lični dohodak i doprinosima, ne znači da ovi Zakoni neće imati podršku, kaže predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović. Sjednice će ponovo biti, ali ne dok se ne obezbjedi dovoljno ruku. Opozicija misli da su stranke koje su Parlamentarna većina upale u ćorsokak.

“Naše sniženje ide uz uvjet da nema više neoporezivih primanja vezano, jer to nema nigdje u okruženju. To je nekako jedino ostalo kod nas u Federaciji. To nema ni u Republici Srpskoj”, kazala je Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH (HDZ BIH).

I zaista nema, da Vlada Federacije BiH ekspresno pošalje Zakone u Parlament, a ovaj dva puta odgađa raspravu. Ima li problema u funkcionisanju Parlamentarne većine

“Iskreno, oko tih Zakona, što se tiče parlamentarne većine, nema velike drame”, kazao je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Ako nema drame, zašto se dva puta odgađa sjednica na kojoj su se trebali izjašnjavati o Zakonima o porezu na lični dohodak i doprinosima? Zaimović, objašnjava. Dva kluba su u nedoumici da li zakonska rješenja zaista rasterećuju privredu, pa traže pojašnjenje Vlade.

“Koji žele da vide projekciju, s obzirom da je od nekih od kantonalnih Zavoda za zapošljavanje došle su ozbiljne primjedbe i oni dovode u pitanje opstanak tih Zavoda sa smanjenjem stope izdvajanja po tom osnovu. Nisu kazali da su protiv, nego žele da vide od strane Vlade projekcije”, dodao je Zaimović.

Opozicija, prije svih SDP, insistira da uz ove Zakone ide i Zakon o najnižoj plati u FBiH, što je podržala u aprilu i parlamentarna većina.

“To je bio dogovor praktično i kroz onu famoznu Reformsku agendu. Da prilikom rasterećenja privrede, što je neophodno da se desi, treba takođe podići i ovaj radnički standard i osigurati to da taj prostor koji će se eventualno finansijski stvoriti i rasterećenjem privrede, da neće završtiti u skupocjenim vilama i luksuznim automoblilima, samo, nego da će se na neki način zaštititi radnički standard kroz podizanje minimalne plate”, kazao je Damir Mašić, poslanik SDP-a BiH.

“To nije pitanje koje smo mi bacili na stranu, to je pitanje koje i mi insistiramo da bude zajedno da se problematizira sa ovim važnim reformskim Zakonima. A na koji način ? Mislim da je član 78. Zakona o radu definisao jasno da se pitanje minimalne plate rješava u komunikaciji sa premijerom, Ministarstvom finansija i Ekonomsko-socijalnim vijećem”, istakla je Alma Kratina, poslanica Demokratske fronte.

A Ekonomsko-socijalno vijeće se nije sastalo već dvije godine. Zbog toga socijalni partneri negoduju na predložene Zakone. Ne odgovara ni poslodavcima, niti radnicima. Ipak, predsjedavajući Zaimović kaže, naredne sedmice će se sastati Vlada i klubovi koji imaju nedoumice oko Zakona, onda će se sjednica ponovo zakazati. Čeka se signal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad