Interpol raspisao crvenu potjernicu za Slađanom Tasićem

Vijesti 01. nov 201920:04 > 20:17
Screenshot/Interpol

Interpol je raspisao potjernicu za Slađanom Tasićem, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Višegrad. Iz Državnog suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekli da je Sud u maju ove godine donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Tasićem.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je optuženi Tasić državljanin BiH i Srbije, a prema službenoj internetskoj stranici Suda BiH, on je nedostupan pravosudnim organima.

Tasić se tereti da je u periodu od polovine maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad, kroz prisilne nestanke civila nesrpske nacionalnosti.

On je optužen da je zločin počinio kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, zajedno s još nekoliko pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS).

INTERPOL

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Tasić je optužen da je – s još nekoliko pripadnika vojske i policije RS-a te s Momirom, Petrom i Mirkom Tasićem – 16. juna 1992. godine na području općine Višegrad učestvovao u prisilnom nestanku šest Bošnjaka.

U optužnici se navodi da su Tasić i ostali uhapsili Bošnjake te ih prisilno i pod prijetnjom odvezli u nepoznatom pravcu, i od tada se uhapšenima gubi svaki trag, a i danas se vode kao nestale osobe.

Pravosnažnom presudom Apelecionog odjeljenja Suda BiH, Momir Tasić je osuđen na 14 godina, a Petar Tasić na pet godina zatvora, dok je Mirko Tasić oslobođen optužbi za zločine počinjene u Višegradu.