Balić: Lijepo je biti stručan, ali je podobnost bitnija

Vijesti 27. apr 201508:40 > 08:47
N1

Gost Novog dana u rubrici ''Pregled dnevne štampe'' bila je Majda Balić, novinarka i fotografkinja magazina Gracija, koji slavi desetogodišnjicu postojanja.

Najljepša stvar, koju je gošća izdvojila, za vrijeme rada na jednom od najpopularnijih listova je: ”Mi izmamimo ljudima osmijehe, nakon što na ostalim naslovnicama vide sve one tužne vijesti iz svakodnevnice. Mi pružamo lijepe vijesti, lijepe fotografije i naslovnice”.

Na pregled sportskih naslova sa naslovnica bh medija, Balić je kazala: ”Sve je manje sporta, sve više nasilja. Nažalost, podsjeća me previše na početak rata u BiH, i toga zaista ne bih prisjećala. S druge strane, Vladimir Klitschko ponovo na tronu. Moram priznati da više volim Vitalija, ali i Vladimir se očigledno jako dobro tuče i pravi je prestavnik te porodice koja ima sve titule u svom vlasništvu”.

Majda Balić je izdvojila i poraznu činjenicu da se vijesti iz kulture uvijek nalaze na zadnjoj stranici, što možda mnogo govori o nama.

Stručnost mora biti važnija od podobnosti, jedan je od naslova, na što je Balić kazala:  ”Lijepo je biti stručan, ali nažalost, mnogo je bitnije biti podoban. Mada mislim da jedno mora ići s drugim. Podobni moraju naučiti da rade posao, ili propadamo, što je slučaj, nažalost”.

”Puno se vozim i putujem. Alarmantno je stanje saobraćajne nekulture u državi. Ovaj grad konkretno je pun preplašenih ljudi koji ne smiju da pređu cestu ni kada je zeleno svjetlo. Mislim da naš narod ‘dok ga ne opale po džepu’, neće naučiti. Tako da sam za siutaciju da se prekrašaji još više naplaćuju”, prokometarisala je novinarka i fotografkinja novu seriju saobraćajnih nesreća na bh cestama.

Kako se u posljednje vrijeme sve više ponovo pominje bijela kuga, osim ako već nije ”zauzela prvu klupu”, Balić je to povezala sa političkom situacijom. ”Politika je uplela prste. Žene ne mogu imati djecu, raditi i biti majke, nažalost je tako”.