Šta State Department navodi o BiH u Izvještaju o terorizmu za 2018. godinu

Vijesti 03. nov 201917:34 > 19:04
Wikipedia

Od 330 stranica Izvještaja State Departmenta o terorizmu u prošloj godini, dvije i po stranice posvećene su Bosni i Hercegovini. U dokumentu su vlasti naše zemlje djelomično pohvaljene u naporima koje su načinile u borbi protiv terorizma. Pohvaljena je kooperativnost bh. vlasti, pooštravanje kazni za ovo krivično djelo, sa pet na osam godina zatvora. Međutim, izazova još ima, navode.

“Neka operativna domaća koordinacija postoji, ali međuljudska i međuagencijska borba ostala je neefektivna. Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostale su potencijalni izvori terorizma u BiH”, stoji u izvještaju.

“Ja sam uvijek govorio da treba govoriti o problemu ekstremizma i terorizma u transparetno i javno da građani znaju šta je problem, i šta se radi na rješavanju tog problema. Jesmo li javno govorili o tome da naši građani odlaze da ratuju u Siriju i Irak na strani tzv. Islamske Države, pa smo čak licitirali sa određenim imenima?”, poručio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

State Depratment ističe da je nekolicina građana BiH pokušala otputovati na strana ratišta u 2018., te da na tlu naše zemlje nisu zabilježeni novi teroristčki napadi. Također se kaže da je desetak građana BiH ostalo u Iraku, Siriji i Ukrajini. Ovi podaci su dokaz da State Department nije iznosio operativne podatke, nego političke stavove, smatra profesor Predrag Ćeranić.

“S obzirom da je riječ o dokumentu koji State Department daje javno, onda je razumljivo da su uglavnom date uopštene ocjene. To vidimo gdje se kaže da je određeni napredak zabilježen, posebno mali napredak u deradikalizaciji. Da je još uvijek desetak građana BiH u Siriji, Iraku i Ukrajini. A mi znamo da nama treba da stigne samo u jednom talasu iz Sirije negdje oko njih 50 ratnika koji su se borili za tzv. Islamsku Državu.”

Washington izveštava i da manjka učinkovitost SIPA-e u protuterističkim akcijama nedovoljna, jer još nije povećan broj pripadnika antiterorističke jedinice sa 25 na 50. Kada će biti vraćeni bh. državljani zarobljeni u Siriji, State Department ne navodi, ali je turski ministar najavio da će poslati zarobljene pripadnike tzv. Islamske države nazad u matične zemlje.

“To što oni kažu: ‘Mi smo im oduzeli državljanstvo, i sad se vi brinite o njima’, iz naše prespektive je neprihvatljivo. Istovremeno to je neodgovorno. Holandija nije jedina zemlja koja oduzima državljanstvo pripadnicima ISIL-a. To radi i Velika Britanija. Svako je našao neku olakšicu u tome”, izjavio je Suleyman Soylu, ministar unutrašnjih poslova Turske.

Odnosi li se to i na Bosnu i Hercegovinu, nije precizirano. Deportacija 9. bh. državljana odgođena je upravo zbog turske vojne intervencije.

“Očekujem vrlo brzo da ćemo imati kontakte na tu temu, kad će to biti sljedeći puta”, poručio je Mektić.

“BiH poslovično pokazuje nespremnost pogovotovo kada slušamo izjave ministra Mektića. Od toga da je sve pod kontrolom, pa do ocjena da je stanje haotično”, odgovorio je Ćeranić.

Prema dostupnim informacijama, u kampovima i zatvorima u Siriji je oko stotinu bh. državljana, najviše djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad