Izetbegović o reviziji tužbe protiv Srbije: Nisam trebao poslušati savjetnike

Vijesti 04. nov 201910:40 > 10:40
N1

Lider SDA Bakir Izetbegović govorio je u intervjuu za TV1 o svojim dobrim i lošim potezima kao političara i nekadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako je kazao, loših poteza uvijek ima, a izdvojio je zahtjev za reviziju presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

“S tom revizijom, bilo mi je rečeno, tamo je jedna ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali ‘čujete, nemamo legitimaciju, ali se ne treba na to obazirati. Mi moramo ovo završiti, idemo nastaviti. Nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao, tu ih nisam trebao poslušati, trebao sam tu stvar otvoriti javnosti”, kazao je Izetbegović.

VEZANE VIJESTI

Naveo je da je o tome u Vijećnici na skupu trebao upoznati i druge bošnjačke lidere poput Fahrudina Radončića (SBB) i Nermina Nikšića (DF).

“Nisam to uradio i to je bila jedna od tih grešaka”, kazao je lider SDA u intervjuu za TV1. 

Prije 12 godina Međunarodni sud pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Najviši UN-ov sud definirao je u Den Haagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne drži odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatom finansijske odštete, ali Srbiju drži odgovornom jer je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje.

Međunarodni sud pravde u Haagu prije dvije godine odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad