Žuljević za N1: Obustavite plate političarima i vidjet ćete da će se dogovoriti

Vijesti 05. nov 201911:18 > 11:25
N1

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (SDP), za N1 je komentarisao jučerašnji intervju Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, u kojem je priznao da je obmanuo javnost i da je od početka znao da Sakib Softić nema aktivnu legitimaciju da zastupa BiH u slučaju revizije presude protiv Srbije.

Žuljević je kazao da je najmanji problem što je Izetbegović slagao političare.

“Ovdje je problem što je on slagao udruženja žrtava i što je sa svojim neodgovornim političkim potezom, pokazao kako se radi o jendom neodgovornom i neozbiljnom političaru koji bi nakon svog priznanja u svim normalnim zemljama trebao podnijeti ostavku na sve funkcije, napustiti stranku koju vodi. I tim činom pokazati da je svjestan posljedica poteza koje je u to momentu sa svojim savjetnicima, u činu jedne ogromne prevare udruženja žrtava, napravio”, naglasio je.

Smatra da se motiv toga nikad neće saznati.

“Uzimajući u obzir način na koji SDA godinama privatizira državu i koristi sve moguće instrumente u predizborne i izborne svrhe, mislim da se tu radilo o niskim strastima i potrebama SDA da zadrži vlast”, istakao je.

Govoreći o problemu formiranja vlasti, Žuljević je kritikovao međunarodnu zajednicu što je nametnula rješenja omogućila beskonačne tehničke mandate, a dao je i rješenje:

“Obustavite sva finansiranja koja se tiču politike na svim nivoima i vidjet ćete da će se u roku 24 sata svi političari dogovoriti. Nije to instrument koji je jednom u ovoj zemlji korišten. Imali smo ambasadora u Brčkom koji je obustavljao plate političarima. za očekivati je da međunarodna zajednica iskoristi svoje vlastito iskustvo u Distriktu Brčko kada je obustavljanje plata političarima omogućavala da se dogovore u roku 48 sati i ponude svoj konkrentan rezultat u usvajanju budžeta.”

Žuljević tvrdi da održavanje vanrednih izbora ne bi bilo skupo, te pojasnio kako bi se finansirali takvi izbori.

“Političke stranke iz svih budžeta povuku višemilionske iznose, 5 do 6 miliona maraka, to su su iznosi kojim se mogu održati izbori. Znači svaki put kada se vlast ne uspije uspostaviti sve se pare od finansiranja političkih stranaka obustave i finansiraju vanredni izbori”, kazao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad