Trovanje salmonelom: Nema epidemije, nalazi do kraja dana

Vijesti 27. apr 201514:16 > 14:29
N1

Zavod za javno zdravstvo KS, predložilo je proglašenje epidemije salmonele nakon što je tokom vikenda hospitalizirano 51 dijete iz sarajevskih vrtića. Zdravstveno stanje djece je stabilno, i drže se pod konstantnim nadzorom.

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu boravila je ekipa N1, koja je saznala da li je proglašena epidemija i ako bude šta će to da znači u praksi.

”Epidemija salmonele nije proglašena još uvijek, a tu odluku može donijeti samo Federalno ministarstvo zdravstva. Prijedlog je došao i proslijeđen je višem nivou, te se čeka odluka. U svakom slučaju, potrebno je podzueti čitav set mjera, ali to ne podrazumjeva zatvaranje vrtića”

”U ovakvim situacijama kada imamo toksikaciju, i kada se proglasi epidemija potrebno je uvesti i kompletan set mjera i higijenskih uslova. Povećan nadzor nad higijenom, pojačan nadzor nad simptomima kod djece i zaposlenika”, objasnila je Emira Tanović Mikulec, ministrica zdravstva Kantona sarajevo.

Konačni nalazi biće poznati tokom dana, a ono što je sigurno jeste da su uzroci u hrani.

Sa lica mjesta potvrđeno nam je da je zdravstveno stanje djece stabilno. Ukupno 51 dijete je pod nadzorom, no ne treba zaboraviti da je to nije ukupan broj, jer ih je dosta primljeno u kućne ambulante, i upućeno na kućno liječenje.