Nova Jugoslavija ili zamjena za članstvo u Europskoj uniji

Vijesti 06. nov 201916:58 > 07. nov 2019 07:05
N1

Beograd, Skoplje i Tirana već su ušli u postupak uvođenja nove carinske unije. U Bosni i Hercegovini bez odluke o pridruživanju ovoj ideji, uz jasan stav da eventualno formiranje "malog Schengena" mora iću skupa sa procesom pristupanja Europskoj uniji.

Na graničnim prijelazima u regionu kamioni godišnje potroše 26 miliona sati, ili 3 hiljade godina, čekajući da pređu sa jedne na drugu stranu. Pojednostavljivanje carinskih i drugih procedura umanjilo bi gužve i poduprlo ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, kažu zagovornici uvođenja “malog Schengena”. Među njima je i ministar Mirko Šarović, ali se o tome još nije izjasnilo Vijeće ministara.

“To je odlična stvar”, poručuje i Milorad Dodik podržavajući ideju o balkanskoj carinskoj uniji.

“Omogućiti protok ljudi i roba na što moguće brži nači. Kad pogledate kada putujem, živa me sramota kada vidim kolone kamiona koji čekaju na granici u Gradišci. Svako ko je racionalan, trebao bi to da podrži. (Je li to nova Jugoslavija?) Ma kakva Jugoslavija!? To je bila najveća srpska zabluda prošlog vijeka”, tvrdi Dodik.

Oprezniji stavovi Dodikovih kolega u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

“Sve inicijative o regionanoj saradnji, koje su pokrenute, ili će se tek pokretati, treba da se realiziju u okviru Berlinskog procesa, to jeste snažnim utjecajem Europske unije”, ističe Željko Komšić.

Više detalja ima Boris Brezo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad