Jasmin Imamović: Knjiga Ilije Brankovića besramni pokušaj negiranja zločina

Vijesti 07. nov 201909:33 > 09:38
Fena

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sazvao je za danas konferenciju za javnost u povodu objavljivanja knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" koju je promoviralo Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Imamović je ogorčen negiranjem jednog od najvećih pravosnažno osuđenih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini – zločina na tuzlanskoj Kapiji gdje je poginulo više od 70 mladih ljudi, a ranjeno više od dvije stotine.

“Osjećam se kao svaki čovjek koji je pogođen velikom nepravdom. Vlada Republike Srbije kontinuirano negira sve zločine koje je Srbija prouzrokovala u čitavoj historiji, a negiraju i zločine koje je Draža Mihajlović učinio u Drugom svjetskom ratu. Kontinuirano negiraju i agresiju na BiH. Kontinuirano negiraju svoje učešće u genocidu, a vidite čime se danas bavi njihovo Ministarstvo odbrane. Bavi se jednom besramnom knjigom”, kaže Imamović.

Smatra da je knjiga “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” dokaz da je Vlada Srbije godinama štitila ratne zločince, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

“Karadžić i Mladić su najveći zločinci nakon Drugog svjetskog rata, a Srbija ih je krila toliko godina. Ti ratni zločinci su organizirali opsade bh. gradova, izvršili genocid, Tuzlu su granatirali tri i pol godine i gađali su civile”, ističe gradonačelnik Tuzle.

Granatom koju su ispalili s Ozrena 25. maja, podsjeća gradonačelnik Tuzle, ubili su 71 mladog čovjeka.

“To je prestrašan zločin i najveći zločin koji se Tuzli dogodio”, rekao je.

Jasmin Imamović zato smatra da je knjiga Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” besramni pokušaj negiranja zločina.

“Mi ćemo se ovakvim lažima suprotstaviti istinom. Ko negira počinjeni zločin, on postaje saučesnik u tom zločinu i time najavljuje novi zločin. Ovo što oni rade je veoma neljudski. Ovo što rade na ovakav način je veoma ozbiljna prijetnja, jer žele lažima pobijediti istinu. Tako su radili u ratu”, upozorio je Imamović.

Novak Đukić je pravomoćno osuđen u Sudu Bosne i Hercegovine za zločin na tuzlanskoj Kapiji na 20 godina zatvora. Međutim, nedugo nakon presude je pobjegao u Srbiju gdje i danas uživa na slobodi.

Zanimljivo je da autor knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” Ilija Branković nikada nije došao u Tuzlu niti razgovarao s ljudima o ovom zločinu.

“On je imao zadatak da negira istinu. Pred njim je bila presuda Suda BiH, ali imao je zadatak da laže i da njegova laž izađe u obliku knjige. Njegov zadatak nije bila istina”, kaže Imamović.

Na pitanje trebaju li se ljudi bojati ovakvih djela koji revidiraju i negiraju istinu, Imamović za FENA-u kaže da je “mnogo toga doživio da bi se bojao, ali u Evropi se ovakva djela ne bi smjela događati”.

“Ne smiju se negirati ratni zločini, ne smije se negirati genocid i ne smiju se negirati pravosnažno osuđeni zločini. Mislim da je ovo udar na evropski poredak, na mir u Evropi i ovo je ozbiljna prijetnja miru. Jer nevjerovatno je da se neko usudi napisati knjigu kako bi iznio tako glupu laž”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ilija Branković svojom knjigom pokušava osporiti pravosnažnu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad