548 javnih preduzeća sa područja cijele BiH duguje više od 8 milijardi KM

Vijesti 07. nov 201913:25 > 13:27
N1

Liberalni forum organizirao je skup "Budućnost javnih i državnih preduzeća" u hotelu Bosna. Stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su o napretku ove situacije, ali i o problemima.

Prema izvještaju iz Međunarodnog monetarnog fonda BiH 548 javnih preduzeća sa područja cijele BiH duguju više od 8 milijardi KM.

“U strukturi dugoročnih obaveza svakako dugoročni krediti, dok u strukturi kratkoročnih obaveza imamo značajno učešće poreskih obaveza i obaveza prema dobavljačima. Najviše obaveza nalaze se u preduzećima koja se bave transportom”, kazala je Bobana Čegar, ekonomistica iz MMF-a.

Najveći gubitak, pak imaju Željeznice FBiH.

“Obaveze koje su nastale u prethodnim periodima je nemoguće vratiti, nemoguće je očekivati da Željeznice FBiH prave željeznički koridor 5C iz vlastitih sredstava dok se isti takav cestovni koridor pravi iz sredstava koje su odobrene putem akciza”, izjavio je Emir Džafić, direktor preduzeća Željeznice FBiH.

Stručnjaci upozoravaju da se radi o nelojalnoj konkurenciji jer privatna preduzeća nemaju “privilegiju” biti toliko zadužena. Riješenje vide u radikalnoj reformi javnog sektora i postavljanju sposobnih menadžera na čela javnih kompanija.

“Državna preduzeća su pod nekom zaštitom jer ne plaćaju porez, a to je protivno svake logike. Ako se ne plaća porez, onda država nema budžet, stoga takva preduzeća trebaju ići u stečaj”, naveo je Aziz Šunje, član Vijeća savjetnika Vlade FBiH.

FBiH ima jedinstven registar javnih preduzeća, no on godinama nije ažuriran. MMF u FBiH imao je problem da prikupi podatke o svim javnim preduzećima po kantonima, na nivou entiteta, ali i na nivou lokalnih zajednica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad