Asani za Novi dan: Ono što se događa u Tuzli obično ne zanima ljude iz Sarajeva

Vijesti 09. nov 201910:00 > 10:10
N1 BiH

Mubarek Asani i Ermin Zatega, novinari Centra za istraživačko novinarstvo dobitnici novinarske nagrade „South East Europe Media Organisation“ za 2019. godinu. U Novom danu Asani je pričao o nagradi, ali i o povezanosti njihove istraživačke priče s današnjim problemima.

Priča za koju su dobili nagradu je „Otrovni otpad pod nogama Tuzlaka“ i videopriču „Zemlja otrova“. Nagrađena priča govori o hemijskoj industriji u Tuzli, otpadu koji može izazvati bolesti i smrt.

“Duže je trajalo samo istraživanje jer je cijeli tim pokušavao dokazati korupciju u vlasti, a to je vezano za projekt opasnog otpada koji je trebao biti saniran na sigurno mjesto”, kazao je Asani.

Priča je izabrana u konkurenciji s 24 druge priče iz cijele Europe što govori o važnosti ove teme.

Priča je ne samo unutar BiH nego i u cijeloj Europi, kako kaže, podigla svijest o tzv. “tempiranoj bombi”, kako je predsjednik Francuske Macron nedavno nazvao BiH, no smatra kako se predsjednik zabunio i zamijenio ekološku i tempiranu bombu.

“Svjedoci smo kako Francuska ima više osoba koje se tek trebaju vratiti nakon borbe za ISIL”, kazao je.

Asani ističe kako je za Siriju i Irak iz BiH otišlo 270 muškaraca od kojih je stotinjak bilo aktivnih boraca, a ostalo su žene i djeca.

Ova istraživačka tema utječe na probuđivanje ekološke svijesti, a Asani ističe kako naše društvo općenito gleda na probleme.

“Naše društvo ima problem s javnim mnijenjem jer ono što se događa u Tuzli obično ne zanima ljude iz Sarajeva, tako percipiramo probleme”, naveo je.

Kaže kako je nekoliko pojedinaca tek reagiralo na ovaj problem, dok im je Općina htjela dati priznanje za priču.

“Općina treba da brine o tom problemu, nismo nagradu prihvatili jer se ne želimo politizirati, na njima je da pričaju o ovoj temi”, istaknuo je.

Neke ustanove su nakon priče istraživale i doznale da je sporni otpad završio u Kalesiji.

Zaključio je kako ova nagrađena istraživačka priča pravi razliku između pojma teroriste, tko su oni u nas i drugog dijela koji govori o selefijama, tj. onima koji se zapravo bore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad