Istražujemo: Ko je kriv za epidemiju trovanja u KS

Vijesti 27. apr 201518:28 > 19:03
N1

Odluka o proglašenju epidemije zaraznog trovanja hranom donesena je na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo i uz saglasnost Federalnog ministarstva, a u praksi znači donošnje niza mjera na poboljšanju sigurnosti hrane.

Odluka o proglašenju epidemije donesena je na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo i uz saglasnost Federalnog ministarstva, a u praksi znači donošnje niza mjera na poboljšanju sigurnosti hrane

“Općenito u ovakvim situcijama kada imamo elementarnu toksikaciju, veoma je bitno da se pojača čitav set mjera od higijenskog režima, ponovnog pregleda zaposlenika, pojačanog nadzora nad simptomima, temperature ili  određnih mjera kod djeca I odraslih”, ističe Emira Tanović Mikulec, Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo.

U međuvremenu nalazi su stigli za uzorke hrane koji su uzeti još u ponedjeljak u okviru redovne kontrole. Salmonela je potvrđena u zapečenoj tjestenini sa jajaima, sirom i pavlakom, dok su brisevi radnih površina ostali uredni. Analiza uzoraka koji su uzeti nakon trovanja djece bit će poznata do kraja sedmice.

“Sigurno je da je došlo do nekog higijenskog propusta. Gdje je taj propust bio, možda će nam naredni rezultati uzetih uzoraka, briseva površina, ili čak pregleda na kliconoše pregledanog osoblja pokazati. Međutim, to je jedan veliki lanac i potebno je da se samo jedna karika načme i bit će problem”, napominje Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Da li je izvor zaraze bio čovjek ili životinja, pokazat će istraga koju provodi i tužilaštvo KS.
Dok direktorica JU “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović poručuje da o ostavci nema govora dok se ne razjasni ko je krivac, ogorčeni roditelji odlučni da neko mora odgovarati za masovno trovanje djece.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.