Von der Leyen: Proces proširenja na Zapadni Balkan da bude ubrzan i održiv

Vijesti 09. nov 201909:37 > 09:41
REUTERS/Francois Lenoir

Proces proširenja na Zapadni Balkan će u narednih pet godina morati da bude održiv i ubrzan, zasnovan na procjeni spremnosti na objektivnim kriterijumima za svaku pojedinačnu zemlju, rekla je Ursula von der Leyen, novoimenovani predsjednik Evropske komisije, u pismu Oliveru Varhelyi, novoimenovanom komesaru za proširenje.

U pismu koje je upućeno 7. novembra navodi se da Evropska komisija proces proširenja mora održati kredibilnim, te istakla da će i njena komisija stajati iza prijedloga sadašnje komisije da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji dozvoli početak pregovora. Ona je navela da je evropska perspektiva za zapadni Balkan pomogla da se prevaziđu istorijske podjele i pokrenu suštinske političke i ekonomske reforme, kao i da je spoljni uticaj u regionu značajno porastao.

“Vi bi trebalo da radite na ubrzavanju strukturalnih i institucionalnih reformi, sa snažnim fokusom na temelje vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije. Očekujem da podržite sve napore u borbi protiv korupcije u cijelom regionu i sve napore za dobrosusjedske odnose i rješavanje međusobnih sporova”, napisala je Ursula von der Leyen u pismu Varhelyiu.

Ona je dodala da će od svih komesara očekivati najviši nivo transparentnosti i etičkog rada.

Ne smije biti prostora sumnjama u naše ponašanje i integritet. Kodeks ponašanja za komesare mora da postavi standarde i pravila koja se moraju poštovati. Vaša dužnost je da trošenje novca s kojim ćete raspolagati bude na korist poreskih obveznika i da slijedi principe odgovornog finansijskog postupanja“, naglasila je ona.

Ursula von der Leyen je istakla da očekuje odgovorno korišćenje instrumenata pretpristupne pomoći, kreativan i inovativan pristup pri njihovom korišćenju, kao i podršku korišćenju javno-privatnog partnerstva u njihovoj realizaciji, bez detaljnijeg objašnjenja na šta se ovo konkretno odnosi.

U konsultacijama s visokim predstavnikom za spoljne poslove i potpredsednikom Komisije postaraćete se da koordinišete Vaše aktivnosti s Evropskom ekonomskom zonom. Predstavljaćete komisiju u Savjetu EU za spoljne poslove i koordiniraćete prisustvovanje drugih članova Evropske komisije, u skladu sa potrebama“, rekla je ona, uz napomenu da će Varhelyi slijediti uputstva Josepha Borela, visokog predstavnika EU za spoljne poslove, koji će mu pružiti podršku u njegovom poslu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad