Nastavak suđenja: Sefiću prijeti kazna ne manja od 18 godina

Vijesti 11. nov 201916:31 > 19:15
N1

U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Sanjinu Sefiću, koji se tereti da je 2016. godine, na pješačkom prelazu pri brzini od 105 km na sat prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč koje su od zadobijenih povreda preminule. Sefić je pobjegao s mjesta nesreće i utočište našao u Srbiji, odakle je izručen u januaru 2017. godine. Prvostepeno je osuđen na 14, 5 godina a onda je Vrhovni sud FBiH uvažio žalbe, ukinuo presudu Sefiću te predmet vratio na ponovljeno suđenje.

U ulici ispred Kantonalnog suda u Sarajevu jutros mali skup podrške porodicama Agić i Malkoč, pred još jedno ročište Sanjinu Sefiću. Pridružio im se i Muriz Memić, koji se i sam bori za istinu u slučaju smrti sina.

Ovo je prvo ročište otkako su pomagači Sanjina Sefića priznali krivicu. Tužilaštvo je predstavilo preciziranu optužnicu i dokaze koje će koristiti. Između ostalog i poruke do kojih se došlo vještačenjem telefona i listingom pribavljenim od telekom operatera, po nalogu suda.

“Ovo je optužnica u kojoj on ne može dobiti manju kaznu, on može dobiti samo veću kaznu i ja mu garantujem da će dobiti veću kaznu. Vidite kakvo je ponašanje, kako se ponašaju oni, kako se ponašamo mi. Svaki put nam je sve teže i teže, a prošle su tri godine. Vidite kakvo je ponašanje njegovog oca, njega. Znači ako si ti čist, šta ima veze da se čitaju te neke poruke?”, kazao je Amir Agić, otac Selme Agić.

Prije više od tri godine ubijene su njihove kćerke. Oni danas traže pravdu za njih i sigurnije okruženje za svu ostalu djecu.

“Mi se nadamo što prije. Međutim, sa našim pravosuđem nikad nismo načisto. Mi smo se nadali da bi se to moglo završiti do Nove godine. Međutim, sada i advokat Čelik traži nešto ispočetka. Šta će biti, kako će biti, ne znam”, kazao je Enes Malkoč, otac Edite Malkoč.

Odbrana Sanjina Sefića tvrdi da ovo nije precizirana nego potpuno nova optužnica, koja nosi težu kvalifikaciju krivičnog djela. Na optužnicu nisu odgovorili, ali će to uraditi do kraja sedmice.

“Pogotovo je to preuranjeno iz razloga što tek predstoji vještačenje, jer je po uputama Vrhovnog suda kojim je ukinuta prvostepena presuda naznačeno da je potrebno da sud odredi vještačenje. I to će se najvjerovatnije i desiti. Tek tada Tužilaštvo može, na osnovu eventualnih novih dokaza precizirati novu optužnicu ali ne protiv Sanjina Sefića, ne pojačavati krivično djelo. Jer je to nedozvoljeno iz razloga što je u potpunosti Vrhovni sud prihvatio sve navode odbrane i žalbe. Tako da ne može on, ukoliko je presuda ukinuta po žalbi odbrane sad odgovarati za teže krivično djelo”, kazao je Kerim Čelik, advokat Sanjina Sefića.

Podsjetimo, prvostepeno je osuđen na 14,5 godina zatvora, a izmijenjenom optužnicom zaprijećena mu je kazna ne manja od 18 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad