Ademović o istopolnim zajednicama: Imamo obaveze, slagali se ili ne slagali

Vijesti 11. nov 201917:07 > 17:17
N1

Nakon Povorke ponosa aktivisti su poručili da je sljedeći korak borba za legalizaciju istopolnih zajednica. Iako su životne zajednice osoba istog pola u BiH realnost, zakon ne preproznaje njihova prava i obaveze. Hoćemo li ga morati mijenjati pitali smo advokata Nedima Ademovića, koji pred sudom zastupa dva slučaja ove tematike.

“BiH kada su u pitanju prava i obaveze LGBTQI populacije kaska za međunarodnim pravom. Ja ovdje ne govorim o međunarodnom pravu koje dozvoljava svakoj državi da na osnovu većinske odluke odluči da li nešto želi ili ne želi kao što je ispospolni brak, nego o standardima koji se moraju primijeniti u BiH zato što je to međunarodno i kulturno naslijeđe Evrope. 21. vijek je, mi pokušavamo da dokažemo da smo evropski partneri, samim tim moramo u paketu da preuzmemo neke obaveze bez obzira da li se mi s tim slagali ili ne slagali”, kazao je Ademović te dodao:

“Govorimo o slobodi izražavanja i slobodi istospolnih zajednica, da se registruje kako bi na osnovu registracije mogli ostvarivati neka elementarna i ljudska prava kao što to mogu i heteroseksualni parovi.”

Zaključak je da bez obzira na volju političara, BiH mora uskladiti svoja prava sa evropskim:

“Mi ne možemo birati hoćemo li registrirati ili ne istospolne zajednice. U javnom diskursu se konstantno vodi diskusija u pogrešnom pravcu. Ne govorimo o pravu na brak, ili pravu na djecu, to nisu aktualne teme za BiH. Govorimo o nečemu što je Evropa davno propisala da se mora uraditi, a to je da se ispospolne zajednice imaju pravo registrirati, kako to zavisi od države.”

Institucije BiH, prema riječima Ademovića su propustile pružiti osnovna prava svim građanima:

“Oni u privatnom životu imaju, probleme kad je u pitanju ostvarivanje elementarnih prava. Država je propustila da im omogući da se mogu registrirati kako bi mogli ostvariti pravo na nasljeđivanje, zdravstvenu zaštitu, na boravak i druga prava koja su elementarna. Evorpski sud je u niz presuda kazala da ne može jedna država jednom uvažiti neko pravo, a drugom ne samo zato što je drugačije seksualne orjentacije. To je u kulturnom evropskom miljeu davno prevaziđeno. Intimno se možemo neslagati ili slagati, ali tako je kako je.”

Advokat Ademović naveo je i dva konkretna primjera neregistrovanih istospolnih zajednica gdje partneri nisu mogli ostvariti osnovna prava.

Istakao je kako se ne mogu čekati bolja vremena da se rješava ovaj problem te da “ne shvaćamo patnje tih ljudi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad