Na konferenciji 70 mladih iz cijele BiH: Otvoreno i hrabro o mentalnom zdravlju

Vijesti 13. nov 201913:05 > 13:07
asocijacijaxy.org

Sedamdeset mladih Asocijacije XY iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se u Sarajevu na godišnjoj konferenciji i odlučni su da sa svojim vršnjacima danas razgovaraju o zdravim životnim stilovima, posebno mentalnom zdravlju.

Koordinatori za mlade Asocijacije XY Amer Čekman i Emina Sultanović su kazali da to nije samo godišnja konferencija na kojoj se predstavljaju rezultati aktivnosti i kreiraju planovi za dalje, već da je to konferencija na kojoj mladi žele da ukažu na važnost mentalnog zdravlja mlade osobe.

Čekman je naveo da često roditelji mentalno zdravlje miješaju sa pubertetom, odnosno često grčeve u stomaku, nedostatak sna, izolaciju od društva pripisuju pubertetu, smatrajući da je takvo ponašanje normalno.

“To je tačno, ali ukoliko takvo ponašanje potraje do tri sedmice, onda to znači da ta mlada osoba ima određeni problem koji je može odvesti u anksioznost ili depresiju”, kazao je Čekman.

Naveo je da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi do 2020. godine mladi na Balkanu mogli ući u prostor šifre “F40”, što je kliničko-dijagnostička šifra za anksioznost.

“Iz iskustva sa terena od vršnjačkih edukatora koji realiziraju različite radionice u osnovnim i srednjim školama, dobili smo informacije da sve više mladih ima simptome anksioznosti, a ne žele da govore o tome jer smatraju da je sramno pričati o problemima koji narušavaju mentalno zdravlje, a ima onih koji i ne znaju koliko je mentalno zdravlje važno”, istakao je Čekman.

Zaključio je da mnogi percipiraju samo fizičko zdravlje, a ne i mentalno, koje oboje čine sklad i harmoniju, zato će danas mladi iz BiH razgovarati i o mentalnom zdravlju.

Bit će formiran i Koordinacioni odbor mladih što će osigurati veći nivo učešća mladih u planiranju projekata u skladu s njihovim svakodnevnim potrebama, inovativnim prijedlozima i kreativnim idejama, a u svakoj sredini u BiH će stići kvalitetna i provjerena informacija na principu vršnjačke edukacije.

U okviru tradicionalne konferencije, premijerno će biti prikazan kratkometražni film simboličnog naziva “Srednjoškolac” koji tematizira probleme i strahove s kojima se susreću mladi u svakodnevnom životu.

“Film govori o strahovima, preprekama, nadanjima, svemu sa čime se mladi susreću tokom odrastanja. Ali film govori i na koji se način prevazilaze problemi i nedoumice, kako mlada osoba može da pobijedi strahove i prepreke koji je sprečavaju da napreduje”, kazala je Emina Sultanović.

I scenario i glumu dokumentarnog filma, dodala je s ponosom Sultanović, radili su mladi Asocijacije XY.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad