Džindić: Pokrenute aktivnosti za eksploataciju nafte i plina na području FBiH

Vijesti 13. nov 201913:41 > 13:45
N1

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je da je Vlada pokrenula aktivnosti vezane za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području entiteta.

On je rekao da se pokreću sve aktivnosti za nadmetanje u četiri bloka, do toga dva u Posavini, jedan u Tuzli i jedan na području Dinaridi.

“Radi se o površini od 5.111 kilometara kvadratnih. Blok Dinaridi je najveći, nakon njega Tuzlanski bazen i dva mala u Posavini”, rekao je Džindić.

“Što se tiče procedure – radi se u saradnji sa Zvodom za geologiju i stručnjacima iz Londona. Očekujemo raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje. Nakon što ga objavimo – rok je šest mjeseci da se prijave i učestvuju. Nakon tog perioda – komisija će izvršiti analizu i odabir finalne kompanije koja će raditi eksploataciju i istraživanje na području FBiH”, poručio je Džindić na konferenciji za medije.

“Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u BiH nakon rata. Pored toga omogućit će kompanijama da učestvuju u infrastrukturnim projektima. Ukupan efekat će biti pozitivan na privredu FBiH, ali i BiH”, izjavio je Džindić.

On je poručio da je Zavod za geologiju vlasnik dokumentacije koja je smještena u data roomu – te da je sam početak eksploatacije dokumentovan.

“Imamo uređenu dokumentaciju, da svaka svjetska kompanija može doći. 20.000 KM je cijena dokumentacije”, kazao je.

Nafte na području FBiH ima – istakao je Džindić, ali nije bilo većih istraživanja. Federacija BiH ima potencijala kada je ova sirovina u pitanju, naveo je između ostalog Džindić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad