Emrić za N1: Od Bihaća i USK smo napravili poželjnu destinaciju za migrante

Vijesti 14. nov 201918:04 > 18:13
N1

Jasmin Emrić, zastupnik stranke A-SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za N1 je poručio da je izostao ozbiljan pristup za migrantsku krizu u USK, te da institucije nisu učinile ništa vidljivo i konkretno da se ne dođe u ovakvu situaciju. On je u Danu uživo podsjetio da kriza traje dvije godine, a da postoji strategija 2016-2020 za upravljanje migrantskom krizom.

“Imamo strategiju 2016-2020 i tu ima akcijski plan kako se djeluje kada je povećan priliv i koje institucije moraju da provode strategiju. Najveća odgovornost je na Ministarstvu sigurnosti , na tijelima i agencijama koje čine koordinacijski tim za pitanje migracija. Policijske strukture, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo vanjskih poslova, propisano je da članovi koordinacijskog tijal budu rukovodeći službenici, kao i službenici Ministarstva za izbjeglice”, naveo je Emrić.

Prema njegovom mišljenju odgovornost snose i Predsjedništvo, Vijeće ministara, Parlament BiH – jer sistem kontrole migracija podrazumijeva uključenost svih nivoa vlasti, a u migrantskoj krizi koordinacijsko tijelo prerasta u Operativni štab.

Drugim riječima – moglo se riješiti – ali su napravljeni brojni propusti?

“Tako je. Sve postoji. Ukazao sam da ima nedostataka u akcionom planu, da neke stvari treba ažurirati, da se hitno djeluje, da se rastereti kriza u USK. Predložili smo kako se to može uraditi i da se duž rute moraju formirati privremeni migranski centri. Problem je što u BiH niko ne želi migrante. USK je dvije godine u situaciji da traži razumijevanje od drugih. Da se van USK moraju formirati centri kako se ne bi tolika koncentracija migranata desila na malom području. Imamo prekobrojan broj migranata, potrošili smo resurse i strpljenje građana”, izjavio je za N1.

Građani USK razumiju bol i patnju migranta, dodao je, rekavši da je cilj migranta EU – te da građani ne žele da im otežaju taj put prije prelaska. Ipak, ne može samo jedan kanton biti pogođen krizom.

Na Evropskom parlamentu je prozvano djelovanje Hrvatske prema migrantima, a Emrić je rekao da je zabilježen veliki broj incidenata sa migrantima i policijom te zemlje.

“Gdje god se pronađe migrant vraća se u USK na nelegalan način. Krše se i njihova prava. Imali smo slučajeve gdje migranti pričaju kakav je odnos hrvatske policije prema njima. Pokazali su da znaju čuvati granicu Evropske unije i dokazuju se partnerima iz EU”, poručio je državni zastupnik.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, izjavio je jednom da mu se čini kako je migrantska kriza vještački proizvedena. Emrić nije saglasan s tim.

“Mektić je dolazio u USK, vidio je broj migranata, patnju, uvjete. To nije vještačka kriza. Državni nivo je zakazao, morali su pravovremeno djelovati. Bilo je konkretnih prijedloga. Vijeće ministara donosi odluke, usvajaju informacije bez ikakvog konkretnog plana. Moraju djelovati hitno kada situacija to zahtjeva od njih”, poručio je.

Ponovio je Emrić da su građani razočarani, ogorčeni – te da su imali razumijevanja, računajući na to da će državne institucije nešto uraditi i da USK neće dvije godine biti u grču.

“Sve aktivnosti se svode na to kako riješiti krizu, zaostajemo u drugim stvarima u kantonu”, pojasnio je.

“Sarajevo je riješilo problem tako da se sve usmjerava u Krajinu. Ovdje se ne zadržavaju“, kazao je.

“Svi govore da ne žele postati Bihać. Od Bihaća i USK smo napravili poželjnu destinaciju. Migranti gdje god prešli granicu – trebaju u Bihać. To je jedna negativna posljedica s kojom ćemo se nositi”, izjavio je odgovaravši na pitanje da je USK postao “migrantski kanton”.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad