Husić: Ne treba da ganjamo lopove koji kradu kokoši, već one koji kradu milione

N1

Za N1 iz SAD-a se javio Azmir Husić, predsjednik Tuzla Citya za kojeg se u medijima govori o tome kako bi mogao biti potencijalni svjedok za namještanje fudbalskih utakmica u BiH.

“Spominje se moje ime da bi trebao biti u svojstvu svjedoku, ali ja ne znam ništa o tome”, kaže Husić.

Špekulisalo se da je Husić u nekoliko navrata razgovarao sa sekretarom za suđenje Fudbalskog saveza BiH Salemom Prolićem, koji je privođen u okviru akcije “VAR”, ali demantuje da je sa Prolićem imao bilo kakav kontakt mimo stadiona.

“Ja sa njim nisam nikada sjeo, osim kada je na utakmici posmatrač. Nisam sa njim sjedio, bez fudbala, da popijem kafu. Nemam ni njegov broj. Ono što znam za njega, neće da uzme ni vodu kod nas kada je posmatrač, nego je donese sa sobom. Ne znam šta je sa drugim mjestima. Nudili smo mu šta želi da pije, uvijek je govorio, ‘ne hvala, imam svoju vodu'”.

Kaže da njegov boravak u SAD u trenutku akcije “VAR” nema nikakve veze sa tom akcijom.

“Nisam bježao iz naše zemlje kada je moglo da se bježi. Imam biznis u Americi, to mogu dokazati svojim pasošem. Svake godine krajem oktobra, početkom novembra sam u Americi i tamo provodim do Nove godine, poslije Nove godine i onda se vraćam. Evo zadnjih sedam godina kako više boravim u Bosni, nego u Americi i u tom periodu sam u Americi zbog poslovnih obaveza”, kaže Husić

Ipak se osvrnuo na aktuelnu aferu namještanja fudbalskih mečeva.

“Ne znam o tome puno, špekuliše se da je bilo namještanja. Sve što je loše treba stati u kraj, ako ima istine, treba je utvrditi, treba to sancionisati, sve sudionike u tome. Nama ne treba fudbal koji vodi ničemu. Nama treba regularan fudbal i kao takvi možemo uspjeti. Sigurno da nikome nisu potrebne nikakve malverzacije, bar kada je Tuzla City u pitanju, siguran sam da mi tu nemamo nikakvih problema”, kaže Husić

Za njega je ova posljednja akcija “VAR” predimenzionirana, jer su veći problemi u najvišem rangu takmičenja.

“Digla se velika halabuka oko ovoga svega, mislim da će to biti jedna velika posljedica za bh. fudbal. Mislim da se na kraju neće puno uraditi. Ove stvari koje se dešavaju, ne znam sada koliko tu ima istine, ali ako ima istine, mislim da se to dešava svuda u svijetu, ali se to rješava na način da se ti sudionici primjete kroz organizaciju, da li ovog puta federalnog saveza, pa te komisije sjednu i takve sudionike sankcioniu, da se ne mogu baviti, obnašati sportske dužnosti. Ja sam za svaki vid ovih stvari, ako postoje, da se prekinu, ali morao je biti drugačiji način da se ovo rješi, ovako je otišla loša slika u svijet”.

Husić kaže da se radi o malom novcu, a da je mnogo veći u Premijer ligi BiH.

“2012. je Sloboda ispala iz Premijer lige, gdje su se morala tri rezultata poklopiti da bi Sloboda ispala. Trebalo je da se poklope tri rezulta da bi Sloboda ispala. I sva tri su se poklopila. Čak na utakmicama u Mostaru su bili političari koji obavljaju visoke funkcije i jedva su čekali da se desi to što se trebalo desiti. Da se osvrnem na osvajanje prvenstva 2016. Premijer lige kada se na Koševu čeka kraj utakmice pa se dosudi penal u 94. minuti na drugom terenu. To je za provjeru. Ja ne kažem da je bilo nešto, ali je trebalo istražiti. Šta ima Željo od sankcionisanja, kada je ostao bez titule. Prvo mjesto nosi 500 hiljada eura. To su stvari koje mi trebamo, a ne da ganjamo one koji prave štetu, ajde da kažemo što se reklo u narodu “lopove koji kradu kokoši, a lopove koji kradu milione” ostavljamo po strani. Ne treba ni na tom nivou, treba da se uvede u redu, ali mislim da su neke stvari već propuštene”, zaključuje Husić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad