Iz Rusije upozorenje o "kalifatu na Balkanu", rast antibosanske retorike

Vijesti 14. nov 201918:47 > 18:53
N1

“Na Balkanu je moguć pokušaj stvaranja još jednog takozvanog kalifata” - između ostalog i zbog snažnih migracijskih tokova - ocjena je koja stiže iz Rusije i u središte stavlja i Bosnu i Hercegovinu. Takvo gledište o budućnosti regiona profesorice ruskog državnog instituta za međunarodne odnose dolazi nakon izjave francuskog predsjednika o Bosni i Hercegovini kao "tempiranoj bombi" zbog skorog povratka ISIL-ovih ratnika.

“Crvena zvijezda” – službeni list vojske Rusije nedavno je objavio intervju sa profesoricom moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose. Svoje projekcije o Balkanu i budućnosti regiona okarakterisala je pesmističnim pomenuvši mogućnost stvaranja novog “kalifata”.

“Na Balkanu je moguć pokušaj stvaranja još jednog takozvanog kalifata. Ovo nikako nije utopija, s obzirom na snažan migracijski tok sa Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Mrežne strukture ‘kalifata’ mogu se oblikovati za 10-15 godina”, kazala je profesorica.

“Ono što primjećujem proteklih mjeseci i duže je rast jedne, najprije, antibosanske retorike i u susjedstvu, te na neki način podržavano i iz Ruske Federacije koja ima jedan snažan utjecaj na različite političke aktere, a djelomično i jedne islamofobične retorike koja je kombinacija političkog i medijskog aktivizma”, kazao je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Sarajevo.

Dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka stava je da su u BiH puno veći problem ekstremistički narativi unutar domaće političke scene, posebno oni koji, kako ističe, čak i sa pozicije člana Predsjedništva BiH propituju samu egzistenciju države.

“Kada sa takve pozicije dođe neki ekstremistički narativ on se treba puno ozbiljnije uzeti kao neka vrsta sigurnosne prijetnje nego nešto što je država prepoznala i uspjela u većoj ili manjoj mjeri – u suštini potpuno zaustaviti 2016. godine. Nažalost, takve izjave vrlo brzo naiđu na plodno tlo i unutar medijskog prostora i tabloida – imali smo zaista vrlo ogavne naslovnice srbijanske”, dodao je Turčalo.

Podsjećamo da posljednji stavovi iz Rusije stižu nakon izjave predsjednika Francuske o Bosni i Hercegovini kao “tempiranoj bombi” zbog najavljenog skorog povratka ISIL-ovih ratnika.

“Ako pogledate broj džihadista koji iz Evrope idu u Siriju nesumnjivo je da je iz Francuske otišao mnogo veći broj. Problem povratka džihadista je mnogo veći u Francuskoj nego u drugim državama. Ako pogledate veze između nekih terorista bombaša u Francuskoj oni su povezani sa Belgijom i zločinima tamo. Rekao bih da je veći problem u Francuskoj, nego u Bosni ili nekom drugom mjestu”, kazao je John O’Brennan, profesor na Maynooth Univerzitetu, Irska.

Prema procjenama nadležnih službi na ratišta u Siriju i Irak otišle su 303 osobe iz BiH – od toga 182 muškarca i 64 žene. U Bosnu Hercegovinu do sada se vratilo oko 50 osoba. Državni ministar bezbjednosti naveo je nedavno da se u zatvorima na području Sirije nalazi 260 Bosanaca i Hercegovaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad