Medicinski fakultet: Bili smo spremni potpisati ugovore, ali to se nije desilo

Vijesti 15. nov 201916:54 > 17:01
N1

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu obratio se javnosti saopćenjem povodom održavanja nastave za druge fakultete medicinske grupacije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Kao što je javnosti poznato, nakon ponovljenih upozorenja i brojnih pokušaja da se u direktnim razgovorima riješi problem, Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta je, kao čin javnog upozorenja na potpuno ignorisanje svih molbi i prijedloga, privremeno obustavilo nastavu za studente Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija.

Medicinski fakultet školuje 1,300 ‘svojih’ studenata (studenata medicine) i gotovo isto toliko studenata tri nabrojana fakulteta. Za svoje studente dobija novac iz budžeta, od kojeg barem polovinu ne plaćaju poreski obveznici, nego predstavljaju vanbudžetska sredstva Medicinskog fakulteta ostvarena vlastitom zaradom. Taj novac nije dovoljan niti da za ‘svoje’ studente organizujemo nastavu na zadovoljavajući način, iako se sredstva iz kantonalnog budžeta obilato koriste za manje prioritetne namjene.

Na isti način novac iz budžeta dobijaju i tri navedena fakulteta, za svoje studente, iako više od polovine njih u okviru svojih studija slušaju predavanja i polažu ispite na Medicinskom fakultetu. Time ovi fakulteti nemaju troškove za polovinu studenata, ali im Kanton i dalje prosljeđuje cijele iznose.

S druge strane, Medicinskom fakultetu već dugo nije dozvoljeno da prima i zapošljava asistente, pa mu, prema normama, nedostaje preko 100 asistenata. Naši profesori već ostvaruju pune norme, unatoč kojih su primorani raditi i vježbe i za naše studente i studente drugih fakulteta, što za posljedicu ima da neki naši profesori rade 4 puta više od norme, bez ikakve dodatne naknade.

Pored toga, u budžetu nije predviđeno ni dovoljno novca za grijanje i struju, da ne pominjemo opremu i materijal, koji su potrebni za ‘naših’ 1,300 studenata, a da ne govorimo o radu u dvostrukom kapacitetu.

Mi smo od drugih fakulteta tražili jednostavnu stvar – da dio novca koji dobiju iz budžeta usmjere tamo gdje se njihovi studenti stvarno školuju, tj. na Medicinski fakultet. Kad nije bilo odgovora, umiješalo se Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zakazujući sastanak, te pokušalo uz dobru volju i stručne usluge riješiti problem. U utorak 12.11.2019. godine dogovoreno je da će svi pomenuti fakulteti sklopiti međusobne ugovore o održavanju nastave i dogovoriti naknadu za te usluge. Da napomenemo, i pored navoda o integraciji Univerziteta, svi fakulteti su i dalje zasebne javne ustanove, u čije ime niko ne može sklapati takve ugovore.

Ostali fakulteti su ponudili da nam odmah dostave prijedloge ugovora, kako bi se oni mogli potpisati tokom tekuće sedmice, kako bi nastava počela u ponedjeljak, 18. novembra. To se nije desilo. Da bismo ispoštovali dogovoreno, sami smo napravili Prijedloge ugovora, dostavili ih ostalim fakultetima, očekujući reakcije, primjedbe, razgovore i potpisivanje. Nije bilo nikakvog odgovora.

Medicinski fakultet je bio spreman danas potpisati ugovore i u ponedjeljak početi nastavu. Nažalost, to se nije desilo. Ne može se očekivati da Medicinski fakultet dopustiti da njegovi uposlenici bez ikakve naknade rade 3 ili 4 puta više od kolega na drugim fakultetima, a da naši studenti sjede u nezagrijanim i neosvijetljenim prostorijama, bez potrebne opreme i materijala za vježbe, kako bi se mogla obavljati nastava za tri ostala fakulteta.”

Podsjećamo, na sastanku održanom u utorak, predstavnici Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, delegacije svih fakulteta medicinske grupacije, Sindikata i studenata postigli su dogovor oko pokretanja nastave na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad