Škrijelj za N1 o odnosima na relaciji UNSA – UKCS – Medicinski fakultet

Vijesti 15. nov 201917:10 > 17:19
N1

U petak, 15. novembra 2019. godine trebao je biti potpisan ugovor između Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, međutim to se nije dogodilo. Nastavljena je trakavica između ove dvije institucije, a danas je održana i hitna sjednica Senata UNSA. Gdje je nastao problem, kada i kako će se riješiti - za N1 odgovarao Rifat Šrijelj, rektor UNSA.

“To je bio sastanak delegacije UKCS na čelu sa Sebijom Izetbegović, kolegama sa Medincinskog fakulteta i tri dekana fakulteta na kojima je obustavljena nastava. Sastanak je protekao u razmjeni informacija, pod pokroviteljstvom ministrice obrazovanja. Organizovan je da se ugovor pripremi, potpiše, ali nakon što smo se razišli i svako je trebao da odradi svoj dio posla – upozoren sam da nisu ispunjeni uslovi da se ugovor može potpisati. Ozbiljni argumenti su se pojavili i nisam mogao pristupiti tome jer dosta ima stvari koje nisu riješene”, kazao je Škrijelj u uvodu.

Trakavica se nastavlja, međutim pitanje je kada će studenti stomatologije, farmacije i Fakulteta zdravstvenih studija na nastavu?

“Studenti medicine idu na nastavu, ona se realizuje, ali stomatologija, farmacija i Fakultet zdravstvenih studija – za one predmete gdje su profesori sa medicinskog fakulteta i uposlenici UKCS-a se ne realizuje”, kazao je Šrijelj rekavši da između UKCS-a i UNSA nema sukoba.

Međutim – postoji problem.

“Glavni problem je jer nije urađena pravna integracija. To ne može riješiti rektor. Ja sam predao na sud dokumentaciju za pravnu integraciju, registraciju UNSA kao pravnog lica. Neriješena su pitanja na Medicinskom fakultetu i izbora dekana. Problemi su se pojavili u pravnoj integraciji, a urađena je finansijska integracija. Novci su u trezoru, a pečati kod dekana”, poručio je.

Ovakva situacija može potrajati, kazao je rektor za N1, dodavši da ne želi da se to desi.

“Cilj je da se prevaziđe problem. Kolege sa Medicinskog fakulteta treba da počnu sa izvođenjem nastave na srodnim fakultetima”, rekao je dodavši da se ranije pomenuti ugovor ne može potpisati bez garancija potpisnika i osnivača.

Da li je problem novac?

“U formalnom smislu ne bi bio problem, ali je 2019. i 2020. godine prelaskom na trezor novac postao budžetski. Tim novcem su ranije plaćane usluge jedni među drugima, sada to više ne mogu da rade fakulteti, a UNSA nema plan, da novac nije planiran za 2019. i 2020. u limitima. To ne može riješiti rektor i UNSA, kao i na drugim stranama organizacione jedinice kojima je obustavljena nastava”, poručio je Škrijelj.

On je rekao da se nastava treba da izvodi, a kada se riješe sporni detalji da se izvrši isplata, te kazao da je tu sva filozofija dešavanja na ovim relacijama.

Funkcija dekana na Medicinskom fakultetu je neriješena također.

“Funkciju obavlja Semra Čavaljuga, ali ona nije zvanično ovlašteno lice. Nije dekanesa. Nalazi se u sudskom registru, pored nje je upisan kolega Nermin Sarajlić sa Medicinskog fakulteta. To treba da razriješi Vijeće Medicinskog falulteta, a
ministarstvo treba da se uključi u sve”, poručio je Škrijelj.

“Situacija nije dobra. Nisam zadovoljan odnosom ministrice i njenog pomoćnika prema ovom slučaju. Jednostrano su orijentisani, stavovi su usaglašeni sa ljudima sa medicinskog fakulteta. UNSA kao krovna institucija visokog obrazovanja mora da ima blisku saradnju sa institucijom vlade. U ovom slučaju ministrica obrazovanja sa pomoćnikom ne doprinosi razrješenju situacije. Moraju da obavežu fakultet da se riješe pravosnažne presude u slučaju vraćanja na posao određenih ljudi. S time se ne treba igrati”, izjavio je.

Poruka sa hitne sjednice Senata UNSa je da se što hitnije počne sa izvođenjem nastave – te da profesori bi trebali da imaju dobre odnose sa studentima.

“Oni drže nastavu studentima medicine, a ostalim ne drže. To nije korektan odnos. To je različit odnos prema studentima istog univerziteta”, kazao je Škrijelj za N1.

“Ovo treba riješiti. UNSA ne treba da bude prepoznat po sukobima. Apeliram stalno, a lično ne smijem dozvoliti da se mimo zakona rukovodi fakultetom i da ja budem supotpisnik toga”, dodao je.

Rektor UNSA je za N1 kazao i to da je UNSA u periodu od jula 2018. do jula 2019. godine uspio ući u šest posto najboljih univerziteta svijeta, prema Webometrics analizi koja u bazi ima 28.000 univerziteta i naučnih institucija. UNSA je prema tom mjerenju rangiran na 1669. poziciju, što je napredak za 700 mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad