Begić za N1: "Filozofi" koji nas guraju u mrak i potencijalno nove sukobe

Vijesti 15. nov 201918:30 > 18:34
N1

Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je kazao da je potez SNSD-a da dostavi prijedlog svojih članova stalnih komisija očekivan.

Begić je kazao da je SNSD sa svojim partnerima “ušao duboko u jedan vid kockanja sa svim onim što ima i mogućnostima koje im se pružaju na državnom nivou”.

Nada se da ovo znači deblokadu Parlamenta BiH.

“Naravno, postoji mogućnost da dođe do opstrukcija kod konstituisanja samih komisija, ali ja mislim da je konačno ovo prelomni trenutak gdje će se konačno nakon 10-11 mjeseci odblokirati rad najvišeg državnog ustavotvornog i zakonodavnog tijela”, kazao je.

Begić je pojasnio da je pozicija predstavnika koji su izabrani u Republici Srpskoj takva da mogu blokirati i paralisati kompletan institucijalni okvir BiH.

“Stvara se fama da su institucije države BiH nekakve sarajevske institucije, da su to nekakve muslimanske institucije, unitarističke, centralističke. Međutim, pogledajte, predstavnici koji se biraju iz RS imaju takvu poziciju da čak nekolicina njih može blokrati kompletan Parlament”, kazao je.

Smatra da takva paraliza ne može nikome donijeti dobro.

“Ljudi izabrani u RS čak imaju mogućnopst da parališu kompletan državni nivo i da zato primaju platu. Ja mislim da je to kockanje čak i sa sudbinom vlastitog naroda. Srpski narod koji ima lidere, koji se vrlo često pozivaju na istoriju, vrlo često idu i do 500-600 godina unazad, malo su ti lideri naučili iz istorije”, kazao je.

Komentarisao je iz pozivanje SNSD-a na izvorni Dejton.

“Naši ‘filozofi’, govoreći o slovu i duhu Dejtona, zapravo nas guraju u mrak i potencijalno nove sukobe. Pri čemu valja naglasiti da sve ovo što se dešavalo u posljednjih dvadesetak godina, kada je riječ o transformaciji u institucijalnom smislu, to nije promjena Dejtona, niti je to duh Dejtona. To je implementacija Dejtona i to po njegovom slovu. Riječ je o čistom populističkom falsifikovanju nečega što je jasno, kako bi se manipulisali narodnim masama”, istakao je Zlatan Begić u razgovoru sa Daliborom Mrdićem

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad