HDZ o tzv. Herceg – Bosni: To je sinonim opstojnosti BIH

Vijesti 18. nov 201916:53 > 17:00
N1

''Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana na današnji dan 1991. od političkih predstavnika Hrvata u BiH, te je predstavljala zajednički odgovor na napade i srpsku agresiju na Hrvate u BiH'', saopćeno je danas iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Kako navode u saopćenju, povod za osnivanje ”Hrvatske zajednice Herceg Bosne, bio je, imeđu ostalog i pad grada heroja – Vukovara, a u tom vremenu u BiH nije funkcionirala ni zakonodavna, ni izvršna vlast, nije bilo pravne sigurnosti”.

”Ne smije se zaboraviti da je JNA u međuvremenu rat donijela i u BiH, te je 1. listopada iste godine sravnjeno hrvatsko selo Ravno, a tada bošnjački dužnosnici u Sarajevu govorili kako to nije njihov rat.

Hrvati u tim trenucima nisu tražili nikakvu etničku podjelu BiH. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, a kasnije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, predstavljala je hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH, kako bi hrvatski narod mogao imati pravo na predstavljanje u političkom, gospodarskom, kulturnom smislu.

Herceg Bosna sinonim je opstojnosti u BiH za vrijeme agresije, što očito nekima u BiH i nakon skoro tri desetljeća smeta. I danas se prozivaju pojedinci, i danas se naziva zločinačkom tvorevinom”, saopćeno je iz HDZ-a.

Navode da presuda Haškog tribunala nije usmjerena protiv ideja tzv Hrvatske zajednice Herceg Bosne, niti je Haški sud osudio Herceg-Bosnu, osudio je šest dužnosnika, sa čijom se političkom konstrukcijom zajedničkog zločinačkog pothvata nikada niko ne smije složiti.

”Pozivamo bošnjačke dužnosnike da pojasne javnosti znači li da je presuda Haaškog tribunala nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Armije RBiH Rasimu Deliću, također presuda Republici BiH?

Bošnjaci dužnosnici svoje logore nazivaju sabirnim centrima, što je sramotno i neprihvatljivo izvrtanje činjenica i negiranje zločina nad Hrvatima. Svaka obljetnica je nanovo povod za neku vrstu obračuna s ratnim događanjima, činjenicama i politikama.

Pozivamo bošnjačke dužnosnike da prestanemo svi u BiH “ratovati prošlošću”, krivim činjenicama iz povijesti. Zbog dobrobiti i napretka BiH važno je da se okrenemo budućnosti i gradimo nove vrijednosti u zajedničkoj nam domovini BiH”, saopćeno je iz HDZ-a.

Podsjećamo, koncem novembra 2017. godine Žalbeno vijeće je potvrdilo skoro sve osuđujuće presude koje je Pretresno vijeće izreklo Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću u odnosu na događaje koji su se odigrali od 1992. do 1994. godine u osam opština i pet zatočeničkih centara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Žalbeno vijeće izreklo je presudu 29. novembra 2017. godine. Vijeće je takođe potvrdilo kazne koje je izreklo Pretresno vijeće, koje je osudilo Prlića na 25 godina zatvora, Stojića, Praljka i Petkovića na po 20 godina zatvora, Ćorića na 16 godina zatvora, i Pušića na 10 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad