Jedini uslov Bundestaga: Rasporediti migrante i u RS

Vijesti 19. nov 201917:37 > 19:05
N1

U Bosni i Hercegovini niko nema rješenje za migrantsku krizu. Iako se činilo da su prijedlozi izmještanja migranata u Tuzlu i Sarajevo iz Unsko-sanskog Kantona privremeno rješenje, sad je i to upitno. Lokalne vlasti u Sarajevu i Tuzli protive se preuzimanju migranata, dok ostatak države nijemo posmatra krizu. U pomoć domaćim vlastima stigli su predstavnici njemačkog Bundestaga. Žele pomoći, ali imaju samo jedan uslov - raspodijeliti migrante i kampove i u entitet Republika Srpska.

Rješenja koja se nude za migrantsku krizu uglavnom se svode na zaustavljanje priliva novih migranata u Bosnu i Hercegovinu. Oni koju su već stigli u državu uglavnom borave u Krajini, u Vučjaku. Loši uslovi ne dopuštaju da oni prezime u ovom kampu. Kao alternativa ponudili su se Tuzlanski i Kanton Sarajevo.

“Nećemo dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova, ukoliko ne budu dio rješenja za cijelu BiH”, jasan je Edin Forto, premijer KS.

Jer dok cijeli sistem, uključujući i građane jednog kantona rješavaju migrantsku krizu, ostatak države, kažu, nema takve probleme.

Migranti nisu dobrodošli ni u Tuzlu. Predstavnici mjesnih zajednica i lokalne vlasti jednoglasno su poručili “stop” otvaranju migrantskog centra.

“Ovakva odluka je dovela do uznemiravanja svih građana Tuzle. Mi tražimo da ovakva odluka Vlade Federacije BiH bude stavljena van snage”, tvrdi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Za to vrijeme, stranice crne hronike svakodnevno se ispisuju vijestima o stradanju migranata. U Sarajevu, u blizini centra Ušivak, nakon tuče još jedan migrant je izgubio život. Osumnjičeni su uhapšeni.

“Policijski službenici uhapsili su malodobnog A. M. rođenog 2003. godine u Pakistanu, A. A. rođenog 1998. godine u Pakistanu i S. U. rođenog 1999. godine, također u Pakistanu”, stoji u saopštenju MUP-a KS.

Svi traže reakciju države. Nema reakcije ni u Predsjedništvu, entitetskim Vladama, a niti u resornim ministarstvima.

Nije prvi put da kada ne možemo pronaći rješenje unutar granica Bosne i Hercegovine za naše probleme, tražimo pomoć stranaca. Ovaj put stranci su se sami ponudili. Predstavnici Saveze Republike Njemačke odlučni su u ideji da žele pomoći u rješavanju migratnske krize u BiH. Sa druge strane, od Bosne i Hercegovine traže zajednički stav, odnosno problematiku i u Federaciji i u Republici Srpskoj.

“Pomoći ćemo, zaista hoćemo, to možete tražiti od nas, ali mora postojati usaglašen stav u BiH. U ovim trenucima očekujemo usaglašen stav gospodina Milorada Dodika i Republike Srpske”, kategoričan je Christian Schmidt, Bundestag.

I ovaj prijedlog nema alternativu. U decembru će iz Njemačke stići nove infracrvene kamera za nadzor graničnih prelaza. Nude i finansijsku i ljudsku podršku, ali bez raspoređivanja migranata i na prostor Republike Srpske, podrška će izostati. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad