Okupljeni ispred Parlamenta FBiH: U normalnoj državi, letile bi glave zvaničnika

Vijesti 20. nov 201916:47 > 18:15
N1

Sa današnjeg mirnog okupljanja, koji je počeo u 14 sati, zbog situacije u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, odnosno nerazmatranja situacije poslanika Parlamenta FBiH, otišle su poruke da poslanici moraju opravdati svoje plate.

Aida Feraget, aktivistica i PR konsultantica kazala je:

“Razlog zbog kog sam ovdje je meni neprihvatljiva činjenica da se dijete, bilo koje, sa bilo kojom dijagnozom, sa ili bez dijagnoze tretira na ovakav način. Mislim da smo kao društvo, ne dotakli dno dna, nego probili sve moguće krugove pakla i strašno je da gospoda koju mi plaćamo apsolutno odbijaju da raspravljaju o tome. Nakon onakvih fotografija u nekoj normalnoj državi letile bi glave svih zvaničnika i ne bi bilo potrebe da se građani okupljaju i traže pravdu za tu djecu. Sami bi sebi presudili. To se ovdje ne dešava jer oni nemaju obraza, kičmu, moralnih pravila – zato smo tu svi mi. Ako ništa drugo da kažemo da nije uredu ignorisati onakva stanja i fotografije.”

Prisutnih je, prema riječima reportera N1, bilo oko 70.

“Dovoljno je sve rečeno onim slikama danas, a to je samo kap u moru šta se dešava u ovoj državi, šta nam rade, šta rade djeci koja treba da budu pod zaštitom države, zamislite šta će tek da rade onima koji nisu pod zaštitom države, našoj djeci”, zapitao se jedan od prisutnih.

Građane je na protest pozvala putem Facebooka Ines Tanović Sijerčić, a neki su i slučajno prolazili, no ostali nakon što su saznali zbog čega je okupljanje:

“Sasvim slučajno sam prošla i čula za ovo spontano okupljanje. Ovo se nagomilavalo, ovo je samo kulminacija. Prije nekoliko sjednica kada je inicijativa trebala biti razmatrana od Parlamenta Federacije uvaženi delegati koje mi plaćamo nisu razmatrali, nisu imali kvorum koliko se sjećam. Vlada Federacije takođe, smatram ih saučesnicima.”

Okupljeni su poručili da će mirno okupljanje nastaviti i u narednim danima:

“Tu smo do daljnjeg, znamo da je radno vrijeme i da mnogi ne mogu zbog posla i obaveza, ali nadamo se da će iza četiri biti više ljudi.”

“Ovdje smo da (poslanici) odgovaraju nama koji ih plaćamo. Alarmirala sam kolege, prijatelje, rodbinu da se svi pridruže. I region i svijet će ubrzo vidjeti o kakvim monstruoznim radnjama se radi.”

Prisutni su pozvali na novo okupljanje sutra u 12 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad