Kongres "Djeca su stubovi svijeta": Pet tema za što veći progres mladih

Vijesti 21. nov 201921:08 > 21:38
N1

U Sarajevu se održava peti Kongres udruženja "Djeca su stubovi svijeta" .

Na Kongresu učestvuju osnovci i srednjoškolci iz BiH ali i regije.

Mladi su bili raspoređeni po grupama unutar kojih su raspravljali o pet Tema: “Etika poslovanja, stop korupciji”, “Ja učenik, moj korak u EU”, “Moral, znanje – dar, drug domovini”, “Ubojito sredstvo u džepu maloljetnika”, “Respekt prema starijim osobama”.

Učesnici Kongresa su istakli kako je ovo bila odlična prilika za njih da se upoznaju, razmjene mišljenja I donesu zakljucke o temama o kojima su raspravljali.

Svoje zaključke sutra će predstaviti u zgradi delegacije EU u BiH.

Bašalić Adna je učenica drugog razreda srednje škole za okoliš i drvni dizajn koja je bila moderator teme “Ja učenik – moj korak u Evropsku uniju”. Kazala je da su na ovaj Kongres došli kako bi naučili o korupciji, koliko je ona zastupljena, moralu, Evropskoj uniji.

Svi ciljaju na to da je u Evropskoj uniji sistem školovanja bolji i drugačiji, svi gledaju na to obrazovanje i svi bi željeli da naša zemlja uđe u EU da bi što manje omladine napuštalo državu. Donijeli smo zaključak taj da smo mi djeca tople boje u crno bijelom svijetu kojima morate pružiti šansu da pokažu šta te male ručice znaju“.

Njena školska drugarica Džejna Ahmedspahić bila je moderator teme “Moral, znanje, dar dug domovine” i naglasila je problem različitih vrijednosti nekada i sada.

Imali smo i nesuglasica, ali smo sve sveli na svoje. Pričali smo o moralu, domovini, roditeljstvu i drugim temama. Došli smo do zaključka da mi kao mladi ljudi treba da imamo smisao o državi i da ne trebamo bježati iz nje nego se boriti da bi našoj djeci bilo bolje“, kazala je Džejna dodavši da će ostati u BiH ukoliko bude imala priliku kako bi se borila za njeno očuvanje.

Pitali smo je i šta srednjoškolcima znači Dan državnosti BiH:

Nama srednjoškolcima to je samo dan kada se ne ide u školu, ali je to više od toga. Mlade osobe moraju imati više osjećaja prema tom datumu jer bez tog datuma ne bi bilo ni naše države.

Mlada moderatorica teme pod nazivom “Korupcija” Ajla Totić kazala je kako je otkrila da djeca plaćaju drugima kako bi im uradili zadaću.

Zaključili smo da je korupcija čista prevara i da ljudima nanosi zlo, onima koji korumpiraju donosi zadovoljstvo na kratak period. To je nešto čime se ne smijemo koristi“, rekla je ona.

Zdravko Nogić bio je moderator teme “Respekt prema starijima i roditeljima”, istaknuo je da je poštovanja danas sve manje:

Mladi nisu učeni da poštuju starije jer poštovanje dolazi iz kućnog odgoja. Zakjučili smo da ako nema ljubavi nema ni poštovanja. Moje mišljenje je da prvo treba da volimo pa tek onda da poštujemo. Zaključili smo i to da poštovanje treba biti obostrano.

Jedna od autorica projekta je kazala:

2000. godine sam napisala projekat za rad ovog udruženja, a baza toga je da se naučna dostignuća ne usmjeravaju za dobrobit čovječanstva, nego na njegovo uništavanje. Ovo su tinejdžeri, nemaju pravo glasati, ali tako su pametni, zreli i tako mogu promišljati. Sada trebaju da promišljaju gdje ih vodi etično življenje i poslovanje i da misle o svom životnom putu. Pravi put je teži, ali se isplati. Ovo su njihovi kongresi, nisu nečiji“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad