Forto: Mediji su pokazali zrelost i spriječili revanšizam

Vijesti 29. apr 201508:31 > 08:45
N1

Fedžad Forto, dugogodišnji novinar, tenutno zamjenik glavnog urednika Federalne novinske agencije Fena, jutros je u Novom danu komentarisao pisanja dnevne štampe.

S obzirom na aktuelnost situacije u Zvorniku, većina novinskih naslova bila je posvećena napadu na policijsku stanicu u ovom gradu.

”Mene ova situacija podsjeća na lično iskustvo, koje sam doživio u Bugojnu prije nekoliko godina, kada sam se tu zatekao. Bivši ‘mangup’ je preko noći postao radikalan, i bacio bombu na policijsku stanicu”, prokomentarisao je Forto slučaj Harisa Čauševića.

‘Specifično iskustvo straha je da ne znaš odakle opasnost dolazi. Ko je neprijatelj, čovjek iza kamere, kolega iza leđa ili neko drugi na ulici. Ko je naredni, ko je sljedeći, ko ga je nagovorio, sve su to pitanja koja se postavljaju u ovakvim situacijama”, kazao je Forto, potaknuvši da napad u Bugojnu nije imao medijsku pažnju kao ovaj u Zvorniku. 

Na postavljeno pitanje da li će dešavanje imati odjeka u Evropskoj Uniji i da li ćemo osjetiti posljedice napada u budućnosti, Forto je kazao: ”Napad će imati uticaj na put ka EU, pogotovo prema građanima koji budu putovali vani. Zbog pojačane kontrole, nadzora i slično. Najgore je što napadi koji se vrše u ime nekog naroda ili vjere, najviše utiču na pripadnike tog istog naroda i vjere”.

Podvukao je Forto činjenicu da je Ibrić, napadač na policijsku stanicu imao obrazovanje, zaposlenje ili posao, epilog kakav smo dobili sigurno ne bi bio prisutan, te otvorio pitanje ekonomije:  ”Pitanje ekonomije i zapošljavanja treba shvatiti puno ozbiljnije nego li što sada shvatamo, jer ipak je ekonomsko pitanje ono osnovno, na koje ni mnoge razvijenije zemlje nisu našle odgovor”, dodao je Forto.

”Potrebno je ući u sistem razmjene međunarodnih informacija, kako bi se ovakve i slične scene izbjegle u budućnosti”, kazavši da se obavještajne službe najviše pamte po njihovim neuspjesima. Od 11. septembra i pada tornjeva pa na dalje.

”Nesretni Nerdin je žrtva između ostalog. Nije on bio dugo pripadnik radikalnog pokreta. Između tri i šest mjeseci. Ni njegova majka nije svjesna kako je tako brzo pao pod uticaj tih ljudi”, komentarisao je Forto priču koju je N1 televizija objavila o majci Halimi Ibrić.

Ono što je jutrošnji gost istakao kao pozitivnu stvar jeste jučerašnje zrelo medijsko izvještavanje, te profesionalizam vladajućih strukutra koje su se oglasile, s ciljem održanja suživota i izbjegavanje svih vrsta revanšizama koji su eventualno mogli nastati nakon terorističkog napada u Zvorniku.