Pendarovski u Beogradu: Naći rješenje koje će i BiH da uvede u "mini Šengen"

Vijesti 22. nov 201913:52 > 13:59
Tanjug/ Rade Prelić

Evropske integracije ostaju dugoročno opredjeljenje Sjeverne Makedonije, a evropske integracije regiona najbolji su način za demokratsku transformaciju društava, izjavio je danas u Beogradu predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Pendarovski je kazao da za Sjevernu Makedoniju ne postoji druga održiva alternativa, osim članstva u Evropskoj uniji.

“Ja bih istakao stav moje države da za nas ne postoji druga održiva alternativa osim članstva u EU, Sjeverna Makedonija ostaje dugoročna opredijeljena tome”, kazao je Pendarovski.

Prema njegovim riječima, članstvo u EU je jedina održiva opcija i za Zapadni Balkan.

“Evropska integracija regiona je jedini način da se omogući demokratska atmosfera”, rekao je.

Kako je naveo, “mini Šengen” nije zamjena za članstvo u EU.

“Mislim da ‘mini Šengen’, kako je zamišljen, mora da se mijenja, jer sada ima slabost da ne obuhvata svih šest zemalja. Nemam namjeru da se miješam u pitanje Kosova, ali da se nađe rješenje koje će i BiH da uvede u ‘mini Šengen’. Ponavljam, bez prejudiciranja rješenja za pitanje Kosova”, dodao je Pendarovski.

Govoreći o pitanju Kosova, predsjednik Sjeverne Makedonije je izrazio očekivanje da će “uz pomoć međunarodne zajednice biti stvoreni uslovi za ozbiljan napredak dijaloga i trajno rješenje tog pitanja”, naveo je, dodavši da rješenje mora doprinositi regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti i ne smije da ulazi u pitanja drugih država u regionu.

On je rekao i da su ekonomski odnosi Srbije i Sjeverne Makedonije dobri, ali da postoji još prostora za dalju saradnju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je predsjednikom Sjeverne Makedonije govorio iskreno i otvoreno o svim ključnim bilateralnim pitanjima, kao i o ključnim regionalnim temama.

Kako je naveo, trgovinska razmjena dvije zemlje je bila oko 857,8 miliona eura prošle godine, dok je cilj da u budućnosti bude blizu milijarde eura.

“Mi nemamo, sem u razlici oko priznavanja Kosova, nijedno drugo otvoreno pitanje, mi samo želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose”, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, ponosan je na dogovor napravljen u Ohridu i Novom Sadu, a koji se odnosi na “mali Šengen”, jer je to veoma važno za boljitak i zemalja i naroda, te da je to najvažnija inicijativa nastala u regionu.

“Mi želimo da Priština u to uđe, bez statusnih pitanja, Sarajevo i Podgorica takođe. Mi ćemo od ovoga imati ogromnu korist”, rekao je.


Vučić je dodao da Srbija nema nikakve zahtjeve ni prema Sjevernoj Makedoniji ni prema Makedoncima, samo da obje zemlje imaju “pružene ruke jedna prema drugoj”.

Predsjednik Srbije je kazao da svi čekaju da postanu članice EU, ali da nije siguran da “EU i Brisel tačno znaju šta hoće sa nama”.

“Ne zavisi sve od nas, zato mi moramo da radimo i da se mi dogovaramo kako ćemo da gledamo u budućnost i da guramo svoje i da budemo što uspješniji, da spajamo jedne sa drugima”, naveo je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad