Martić za N1: Radimo na pronalasku nafte u FBiH

Vijesti 29. apr 201508:52 > 08:59
N1

U temi jutra, u emisiji Novi dan razgovarali samo sa ministrom prostornog uređenja FBiH Josipom Martićem, koji je prije dvije sedmice preuzeo dužnost.

”Prije 15 dana sam preuzeo dužnost. Na početku moram reći da nisam zadovoljan proračunom, i koji smo morali usvojiti onakvim kakav jeste. Nismo imali vremena ni za kakve zahvate, a nezadovoljstvo proračunom moram da istaknem”, kazao je.  

Predviđeno razdoblje u kojem se priprema, izrađuje i donosi Prostorni plan Federacije je 2008. – 2028, da li je ovo predug period za planski dokument na nivou entitetn, upitran je Martić u jutarnjem programu. 

”Dugo traje ovaj period, to je istina. Osnovni razlog je što nije bio pripremljen kako treba. Nisu se poštovale ustavne nadležnosti”.

Prostorni plan Federacije, odnosno Strategija prostoronog uređenja FBiH treba odrediti dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvoja u skladu sa planiranim ukupnim ekonomskim, društvenim i historijskim razvojem od značaja za FBiH. Koje ciljeve?

”Ne možemo posebno izuzeti niti jedan segment koji je naveden u pitanju. Krucijalno je riješiti autoceste i koridor 5C”, riječi su Martića.

Istakao je i da ne zna dokle su došle te aktivnosti kod istaživanja postojanja zaliha nafte i plina u Bosni i Hercegovini. . Kazao je da to vodi Federalno minstarstvo industrije i rudarstva. Dodao je da je potrebno napraviti studije i vidjeti da li BiH ima zalihe nafte, što bi doprinijelo sveukupnom blagostanju.

Martić se dotakao i prošlogišnjih poplava, te odgovorio na pitanje dokle je došla sanacija i eventualno sprječavanje mogućeg ponovljenog scenarija: ”Prošla godina bila je ekstremna, i nadam se da se neće ponoviti u narednih 100 godina. Potrebno je istražiti uzroke. Štetu je lakše nadoknaditi, nego sanirati klizišta. Teško da će ko staviti potpis na to. Znamo da su napravljeni projekti za izgradnju novih kuća, na mjestima zahvaćenim prošlogodišnjim poplavama, i u narednom periodu ćemo još raditi na tom”, kazao je ministar u Novom danu.